Σε κύτταρο πολιτισμού μετατράπηκε ένα σπίτι στα Τρίκαλα

Με μια πρώτη ματιά κανείς δεν θα μπορούσε να πιστέψει ότι ένα σπίτι θα μπορούσε να φιλοξενήσει ένα μεγάλο κομμάτι της Ιστορίας μας. Μιας Ιστορίας που θα προκαλούσε ρίγη συγκίνησης και θα βύθιζε σε σκέψεις όλους εκείνες που έζησαν τις εκφάνσεις της.DSC_1088

Αποτελεί ένα απλό σπίτι, όπως όλα τα υπόλοιπα στην περιοχή των Σαραγίων. Ένας περαστικός που θα διέρχονταν του σημείου, θα έμενε στη ζωή που κυριαρχεί μέσα σε αυτό. Ένας πατέρας, μια μητέρα, τα παιδιά που μεγαλώνουν μέσα σε αυτό και του δίνουν «γεύσεις» ζωής.

Αυτό το σπίτι όμως με μια δεύτερη ματιά αποτελεί ένα κύτταρο Πολιτισμού. Ένα κομμάτι της τοπικής μας Ιστορίας και ευρύτερα της Ελληνικής.DSC_1008

Στο ισόγειο του σπιτιού ο ιδιοκτήτης φιλοξενεί μια σειρά αντικειμένων που χάθηκαν στο χρόνο. Ένα παρελθόν που για τις νεότερες γενιές αποτελεί κάτι το άγνωστο, για τις παλιές όμως φέρνει γλυκιές αναμνήσεις μιας ζωής που άλλοτε κυριαρχούσε η ευτυχία, άλλοτε ο πόνος και γιατί όχι η ταλαιπωρία, που ήταν συνυφασμένη με την εποχή καθώς η τεχνολογία εξέλειπε.

DSC_1015

Κι όμως ο άσβεστος πόθος αυτού του ανθρώπου, η αγάπη για την Λαογραφία, έκανα αυτή τη ζεστή γωνιά του σπιτιού, να μετατραπεί σε ένα σημείο αναφοράς, ένα κόσμημα που θα το ζήλευαν πολλοί.

DSC_1041

Ο κ. Νίκος Μαρδάνης ένας Τρικαλινός βιοπαλαιστής δεν λογάριασε τα χρήματα μπροστά στην αγάπη του για την Ιστορία του τόπου μας. Θυσίασε τον ελεύθερο χρόνο του και σε κάποιες των περιπτώσεων οικογενειακές υποχρεώσεις πραγματοποιώντας ταξίδια για να συλλέξει αντικείμενα που σημάδεψαν το χρόνο και τη ζωή των κατοίκων της Θεσσαλίας. DSC_1065

Να ενημερωθεί γύρω από τις γνωστές και άγνωστες πτυχές κάθε στιγμής των Θεσσαλών που ασχολούνταν με τη γη, την κτηνοτροφία, την υφαντική.

DSC_0989

Και τα κατάφερε. Δημιούργησε στο σπίτι του με τα συλλεχθέντα αντικείμενα το δικό του Λαογραφικό Μουσείο. Μετέτρεψε μια από τις λίγες ελεύθερες γωνιές του σπιτιού σε χώρο Πολιτισμού, καθώς δεν βρήκε, όπως λέει, «την ανταπόκριση, παρά τις εκλύσεις του, ώστε αυτά τα στολίδια να μεταφερθούν σε ένα δημόσιο σημείο της πόλης».

Το «Κρήνη Live» συνομίλησε με τον κ. Μαρδάνη, καταγράφοντας την αγάπη και το μεράκι για τη Λαογραφία, επιστήμη που δεν σπούδασε, αλλά κατάφερε να ασχοληθεί με όλες τις στιγμές του τοπικού λαϊκού πολιτισμού.

Σκηνές του παρελθόντος 

Στο ζεστό χώρο του ισόγειου της οικίας του κ. Μαρδάνη, είναι έντονη η ατμόσφαιρα άλλων εποχών αλλά και το μεράκι του ιδιοκτήτη. Το παρελθόν, τα έθιμα και οι λαϊκές παραδόσεις της Θεσσαλίας και γενικότερα της παλιάς Ελλάδας συναντούν το παρόν και τη φιλόξενη διάθεση του κ. Μαρδάνη.

DSC_1028

Με αγάπη για τη Λαογραφία και την Παράδοση, ο Νίκος Μαρδάνης ξεκίνησε να συλλέγει αντικείμενα λαογραφικού ενδιαφέροντος ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1970.

DSC_0997

Ξεκίνησε ως συλλέκτης Ελληνικών νομισμάτων και χαρτονομισμάτων και στη συνέχεια ως συλλέκτης παλιών αντικειμένων λαϊκής τέχνης.

DSC_1035 DSC_0976

Στην κατοχή του βρίσκονται νομίσματα από την εποχή του Καποδίστρια (χαρτονόμισμα 1 δραχμής που χρονολογείται από το 1885). Συλλογές νομισμάτων μέχρι και το πρόσφατο χαρτονόμισμα των 10.000 δραχμών.

DSC_0993

DSC_1043

Παράλληλα στην κατοχή του βρίσκονται αντικείμενα από την Γεωργία, την Υφαντική, την Κτηνοτροφία, την Αμπελουργία, το Τσαγκαράδικο, χάλκινα οικιακά σκεύη, ξύλινα οικιακά σκεύη που χρονολογούνται από το 18ο αιώνα.

DSC_1030

Εντύπωση προκαλούν τα γραμμόφωνα, τα ραδιόφωνα, η φωτογραφική μηχανή 19ου αιώνα, καθώς και τα πολεμικά είδη παλάσκα και σπαθί που χρησιμοποιήθηκαν στην Επανάσταση κατά των Τούρκων του 1821.

DSC_1057

Όλα αυτά τα αντικείμενα εκθέτονται στο ισόγειο του σπιτιού του Νίκου Μαρδάνη και κεντρίζουν σήμερα την προσοχή των φίλων και των συγγενών του που καταφτάνουν για να θαυμάσουν τις συλλογές του.

«Αν είχα τη στήριξη θα δημιουργούσα ένα Λαογραφικό Μουσείο που θα ήταν ανοιχτό σε όλο τον κόσμο. Πραγματικά ζηλεύω διάφορες πόλεις που έχουν Λαογραφικά Μουσεία, ένας χώρος που εκλείπει σε μας, παρά την πλούσια Ιστορία και Παράδοση μας», σημειώνει ο συλλέκτης και αναρωτιέται γιατί ως Τρικαλινοί δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε κάτι ανάλογο την στιγμή που όπως τονίζουμε έχουμε τη διάθεση.

DSC_1068

Όπως υπογράμμισε λίγο αργότερα ο ίδιος για την συλλογή αυτών των 20.000 και πλέον αντικειμένων ξόδεψε χρήμα και χρόνο με επισκέψεις σε παλαιοπωλεία ανά τη Θεσσαλία και την Ελλάδα, καθώς η αγάπη του για την Τέχνη και τον Πολιτισμό ήταν μεγάλη.

Ο συλλέκτης πλέον εκφράζει το παράπονό του ότι σε λίγα χρόνια, ίσως όλα αυτά που δημιούργησε να χαθούν, καθώς ο χώρος του σπιτιού είναι ελάχιστος και απαραίτητος για τις οικογενειακές υποχρεώσεις που αυξάνονται συνεχώς.

Μέχρι τότε θα ζει με την Ελπίδα, ώστε να ανταποκριθούν οι φορείς για τη δημιουργία ενός Λαογραφικού χώρου που θα φιλοξενήσει τα αντικείμενα του.

 

Δείτε  περισσότερο φωτογραφικό υλικό από τη συλλογή του Νίκου Μαρδάνη στο: http://nikosmardanis.blogspot.gr/

Καθώς και τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook: https://www.facebook.com/laographike.sylloge?fref=ts