Αυξάνονται καθημερινά τα προβλήματα για τους κτηνοτρόφους

Υπόμνημα στους αρμόδιους φορείς κατέθεσε η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων νομού Τρικάλων

Τα προβλήματα που ταλανίζουν χρόνια τώρα τον κτηνοτροφικό κόσμο του νομού κοινοποίησε μέσω υπομνήματος στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας και στη νέα ΠΑΣΕΓΕΣ, η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων νομού Τρικάλων.

Η τοπική Ομοσπονδία αναφέρεται στα προβλήματα, περιγράφοντας την απόγνωση των κτηνοτρόφων του νομού που έχουν γονατίσει τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία τα προβλήματα είναι γνωστά είναι τα προβλήματα και βασανίζουν χρόνια την ελληνική κτηνοτροφία.

Το αυξημένο κόστος παραγωγής, που κυρίως οφείλεται στην ανεπάρκεια βοσκήσιμων εκτάσεων, αλλά και στην καθυστέρηση της πολιτείας να εκμεταλλευτεί τη δυνατότητα που δίνει ο νέος ορισμός για τα βοσκοτόπια εντάσσοντας αυτά στις επιλέξιμες φυσικές βοσκήσιμες εκτάσεις (θαμνολίβαδα και δασολίβαδα) τα οποία παρέχουν τροφή στα ζώα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Η σχεδόν ανεξέλεγκτη εισαγωγή ποσοτήτων γάλακτος από άλλες ευρωπαϊκές ή τρίτες χώρες, συρρικνώνει την τιμή πώλησης του γάλακτος και επιπλέον υπάρχει ο κίνδυνος της απώλειας αναγνωρισμένων προϊόντων ως Π.Ο.Π (Φέτα).

Παράλληλα οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τους προηγούμενες μήνες και επικρατούν ακόμη  και σήμερα (ανομβρία) δεν επέτρεψαν τη φυσική βλάστηση στα βοσκοτόπια, αλλά ούτε τη σπορά των κτηνοτροφικών φυτών, με αποτέλεσμα το είδη αυξημένο κόστος παραγωγής να εκτιναχθεί ακόμη παραπάνω , αφού οι κτηνοτρόφοι πρέπει να στραφούν αποκλειστικά στην αγορά ζωοτροφών.

Εκτιμά ότι οι απώλειες για τους κτηνοτρόφους σε συνδυασμό και με άλλα προβλήματα αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα για την παραμονή νέων ανθρώπων στην ύπαιθρο που θα ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα.

Οι κτηνοτρόφοι ζητούν από τους αρμόδιους φορείς την άμεση οικονομική ενίσχυση των κτηνοτρόφων από κονδύλια που θα ευρεθούν με μέριμνα της πολιτείας ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις στο είδη επιβαρημένο εισόδημα των κτηνοτρόφων .