Το άγχος μπορεί να αντιμετωπιστεί, τονίστηκε σε εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Οιχαλίας

Το άγχος είναι κομμάτι της καθημερινής ζωής, ειδικά στη σύγχρονη κοινωνία. Δεν πρόκειται μόνο για ανησυχία και πανικό. Είναι η καθημερινή εμπειρία της υπερέντασης, της πίεσης του χρόνου και της προσπάθειας που καταβάλλουμε για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις που μας επιβάλλονται στη δουλειά και στο σπίτι.

Το άγχος είναι η πιο διαδεδομένη ασθένεια της κοινωνίας μας, μπορούμε να το διακρίνουμε σε χρόνιο και οξύ και έχει συνδεθεί με το 50-70% περίπου του συνόλου των ασθενειών και, κυρίως, με καρδιοπάθειες και υπέρταση. Δυστυχώς αφορά όλες τις ηλικίες, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση διοργάνωσε o Σύλλογος Γυναικών Οιχαλίας, την πρώτη κατά σειρά της φετινής σεζόν μετά την ολοκλήρωση του καλοκαιρινού κύκλου των εκδηλώσεων.

Θέμα της εκδήλωσης που την παρακολούθησαν αρκετοί κάτοικοι της περιοχής και μέλη του Συλλόγου ήταν «Άγχος και τρόποι αντιμετώπισης».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης μίλησε η κα. Κατερίνα Μακρυγιάννη, ψυχολόγος.

Όπως υπογραμμίστηκε στην εκδήλωση, αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε για το άγχος είναι ότι μέχρι ενός σημείου είναι φυσιολογικό. Το ελεγχόμενο άγχος μας παροτρύνει να εργαστούμε σκληρότερα και να καταβάλλουμε το μέγιστο των προσπαθειών μας προκειμένου να επιτύχουμε το σκοπό μας.

Από την άλλη, το άγχος αρχίζει να γίνεται επικίνδυνο και βλαβερό όταν ξεφεύγει από τον έλεγχό μας. Τότε μπορεί να μας δημιουργήσει έντονα συμπτώματα, όπως έλλειψη συγκέντρωσης, διανοητικό μπλοκάρισμα, έλλειψη ύπνου, ευσυγκινησία, αλλά και ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο, ταχυκαρδία, εφίδρωση, συχνοουρία, ναυτία και πολλά άλλα.

Κάποιοι τρόποι με τους οποίους μπορούμε οι ίδιοι να αντιδράσουμε  στο άγχος είναι να απασχολούμε τον εαυτό μας με ενδιαφέροντα πράγματα, την σκέψη μας και το σώμα μας, να ιεραρχήσουμε τους στόχους μας, να αντιμετωπίζουμε τις φοβίες μας.

Ο Σύλλογος προγραμματίζει σειρά ανάλογων εκδηλώσεων με την επόμενη να αφορά τα καρδιακά επεισόδια στα οποία θα αναφερθεί ο γιατρός κ. Νίκος Ιακωβής.