Το άγχος δεν αφορά μονάχα τους ενήλικες αλλά και τους εφήβους

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα την αναγνώριση και διαχείριση του άγχους στην εφηβική ηλικία διοργανώθηκε στο γυμνάσιο Οιχαλίας από το Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας

Ίσως κάποιοι προτρέξουν και ισχυριστούν ότι το άγχος πλήττει τους ενήλικες μιας και οι εποχές που διανύουμε θεωρούνται ολοένα και δυσκολότερες.

Δυστυχώς το άγχος δεν ταλανίζει μόνο τους μεγάλους, έρχεται να επισκιάσει τις ψυχές παιδιών και εφήβων, που μπορεί να μην αγχώνονται για οικονομικά κι άλλης φύσεως θέματα που απασχολούν τις μεγαλύτερες ηλικίες. Αγχώνονται για το μέλλον τους, το βαρύ πρόγραμμά τους σε σχολείο, φροντιστήρια, δημιουργικές δραστηριότητες, για τα διαγωνίσματα – τεστ, την προφορική εξέταση και άλλα σχετικά.

Το άγχος οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι πλέον οι μαθητές έχουν πάρα πολύ πιεσμένο πρόγραμμα, το οποίο σε κάποιες των περιπτώσεων δεν είναι διαχωρίσιμο.

Το Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας, συνεχίζοντας το πολύμορφο έργο του, αποφάσισε να διοργανώσει σε συνεργασία με το γυμνάσιο Οιχαλίας μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα την αναγνώριση και διαχείριση του άγχους στην εφηβική ηλικία.

Ομιλήτρια της εκδήλωσης υπήρξε η φοιτήτρια Ιατρικής της ΣΣΑΣ κα Δέσποινα Φλώρου, η οποία εδώ και λίγες ημέρες πραγματοποιεί το πρακτικό κομμάτι στο Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας, υπό την καθοδήγηση της γενικής ιατρού κα Γεωργίας Ευθυμιάδη.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Φαρκαδόνας κ. Γιάννης Σακελλαρίου, καθώς και η κα Ελένη Κανιά, εργαζόμενη του ΚΥΦ και μέλος της επιστημονικής ομάδας.

Ο κ. Σακελλαρίου συνεχάρη τα μέλη της Επιστημονικής Ομάδας του ΚΥΦ και το σχολείο της Οιχαλίας για την πρωτοβουλία ανάδειξης ενός τόσο σημαντικού θέματος που αφορά την κοινωνία μας, εξηγώντας ότι το άγχος πλέον απλώνει τα δίκτυα του σε μικρές και μεγάλες ηλικίες με ότι αυτό συνεπάγεται.

Από την πλευρά της η φοιτήτρια αναφέρθηκε στα συμπτώματα, στις αιτίες του άγχους στις μικρές ηλικίες, στα χαρακτηριστικά αλλά και στους τρόπους αντιμετώπισης από σχολείο και γονείς.

Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι το μέτριο άγχος δεν είναι απαραίτητα κακό. Στον αντίποδα ωστόσο ήρθε να προσθέσει ότι το μεγάλο άγχος ειδικά στην περίπτωση που προκαλείται από τις εξετάσεις, είτε πανελλήνιες, είτε ενδοσχολικές, είτε από το επιβεβαρυμμένο πρόγραμμα μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με πολλαπλές συνέπειες.