Ακόμα περιμένουν οι αγρότεςς

Νέες καθυστερήσεις στην πίστωση των χρημάτων που αντιστοιχούν στην επιστροφή του ειδικού φόρου  στο αγροτικό πετρέλαιο για το έτος 2015

Από άνοιξη σε καλοκαίρι και από καλοκαίρι σε φθινόπωρο κι όπως όλα δείχνουν πάμε σε χειμώνα σχετικά με την πίστωση του ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο για το έτος 2015.

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται ότι η πληρωμή των δικαιούχων παραμένει στον αέρα, καθώς δεν έχει ακόμη υπογραφεί η σχετική απόφαση µε την έγκριση πίστωσης από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη. Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι το ποσό το οποίο θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των παραγωγών. Σύμφωνα µε τις πληροφορίες από τους αρμόδιους του υπουργείου Οικονομικών, μόλις 40 εκατ. ευρώ αναλογούν για τον ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου του 2015, αφενός γιατί ο συντελεστής -βάσει σχετικής απόφασης- έχει μειωθεί στο 0,097 για το εν λόγω έτος (ήταν στο 0,264 για το 2014 και στο 0,230 για το 2015) και αφετέρου η επιστροφή του ειδικού φόρου αφορά 9 μήνες και όχι ολόκληρο το έτος, δεδομένου ότι από 1η Οκτωβρίου 2016 και μετά καταργήθηκε µε το νόμο 4336/2015.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών σε αυτή τη φάση έχουν στείλει εσωτερικό έγγραφο και περιμένουν «άνωθεν» απάντηση για το πώς θα κινηθούν, καθώς όπως λένε ο όγκος της γραφειοκρατίας είναι υψηλός. Εν τω µεταξύ, μεγάλη εκκρεμότητα αποτελεί και µια λίστα µε 13.000 δικαιούχους παραγωγούς, που απέστειλε ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε δεύτερη φάση, οι οποίοι «ξέμειναν» από την πληρωμή του ΕΦΚ για τα έτη 2014 και 2015. Όπως δηλώνουν από το Οικονομικών, η σχετική απόφαση που απαιτεί µια «άπαξ πληρωμή» τους κρατά µε δεμένα χέρια και δεν μπορούν να προχωρήσουν την πίστωση των εν λόγω δικαιούχων, αν δεν υπάρξει νέα τροποποιητική απόφαση.

Σε κάθε περίπτωση, για να τρέξει όποια πληρωμή, πρέπει να ενημερωθούν εγγράφως οι υπηρεσιακοί του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να ξεκινήσουν τη διαδικασία ελέγχων ώστε να κλείσουν οι λίστες µε τα ποσά που αντιστοιχούν στους παραγωγούς. Με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες δεν προβλέπεται πληρωμή μέσα στον Νοεμβρίου, δεν αποκλείεται η πίστωση να γίνει πριν τις γιορτές, αν και πιο πιθανή πρέπει να θεωρείται µια πληρωμή από το νέο έτος.