Άκρως επιτυχημένη η εκδήλωση «Σχολείο Αγωγής Υγείας» που πραγματοποιήθηκε στη Φαρκαδόνα

Αρκετά υπήρξαν τα μηνύματα που κατάφεραν να μεταδοθούν μέσω της εκδήλωσης «Σχολείο Αγωγής Υγείας» που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α), σε συνεργασία με το Εργαστήριο Κλινικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ) και τελούσε υπό την αιγίδα της 5ης ΥΠΕ, του κέντρου Κοινότητας Δήμου Φαρκαδόνας και του Κ.Υ. Φαρκαδόνας.

Η εκδήλωση διεξήχθη στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Φαρκαδόνας

«Το Σχολείο Αγωγής Υγείας» είναι μία δράση της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. που ξεκίνησε το 2016 και θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια καθώς υπάρχει μεγάλη ανάγκη για σωστή ενημέρωση των ασθενών.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο κ.  Δημήτριος Κούβελας, Καθηγητής και Διευθυντής Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ και η κα Βιολέτα Ροκά, Συντονίστρια Διευθύντρια Κ.Υ Φαρκαδόνας

Και οι δυο γιατροί μέσω των ομιλιών και των τοποθετήσεών τους μετέφεραν το μήνυμα ότι O πολίτης θα πρέπει να αντιλαμβάνεται και να προστατεύει την ποιότητα της υγείας του, προάγοντας την πρόληψη.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν  τα δικαιώματα των ασθενών γενικώς και των ρευματοπαθών ειδικότερα, καθώς και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί σήμερα η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και οι γενικοί ιατροί, ενώ αναλύθηκε ποια  είναι η σχέση του πολίτη με τον ιατρό και το σύστημα υγείας. Παρουσιάστηκαν επίσης όλες οι θεραπευτικές επιλογές των  Ρευματικών Νοσημάτων, η αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων ενεργειών και η σημασία της κίτρινης κάρτας.

Όπως επεσήμανε στη διάρκεια της ομιλία του ο κ. Κούβελας σημαντικό ρόλο, στην σωστή διάγνωση της νόσου παίζουν  ο  τρόπος εξέτασης, οι  πληροφορίες του ιστορικού, οι εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις και οτιδήποτε αποτελεί εργαλείο διαγνωστικό στα χέρια του ιατρού.  Ο ασθενής οφείλει να σέβεται την άποψη του θεράποντα, να μην απαιτεί και αποφεύγει εξετάσεις, γεγονός που μπορεί να αποβεί  ακόμα και επικίνδυνο στην εξέλιξη της νόσου!

Ο καθηγητής επιπλέον στάθηκε στη σχέση ιατρού – ασθενούς, που είναι από τις σημαντικότερες σχέσεις που μπορεί να αναπτύξει ο άνθρωπος. Η αλληλοεπίδραση του ασθενούς τόνισε με τον θεράποντα ιατρό έχει αποδειχθεί ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχημένη έκβαση του θεραπευτικού αποτελέσματος και αποδίδει επιτυχία και εντυπωσιακή μακροβιότητα ακόμα και στα πλέον περίπλοκα περιστατικά.

Στην επικοινωνία αλλά και στο ρόλο που διαδραματίζει ένας γιατρός στη διάγνωση, στη θεραπεία και στην εξέλιξη της ασθένειας επικεντρώθηκε η κα Βιολέτα Ροκκά, γενικός γιατρός του ΚΥΦ.

Ο αποτελεσματικός έλεγχος της νόσου μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου ανεπιθύμητων εκβάσεων ανέφερε μεταξύ των άλλων η συντονίστρια του ΚΥΦ.

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) είναι ένας κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός οργανισμός αναγνωρισμένος από το κράτος. Ιδρύθηκε το 1978 στην Αθήνα και αριθμεί περισσότερα από 1.400 μέλη, τα οποία  είναι κυρίως άτομα που νοσούν από Ρευματικά Αυτοάνοσα Νοσήματα, Ρευματολόγοι και ιατροί που ενδιαφέρονται για τις ρευματικές παθήσεις και άτομα που ενδιαφέρονται να συμπαρασταθούν σε εκείνους που πάσχουν από ρευματικά αυτοάνοσα νοσήματα. Όλα τα μέλη εργάζονται εθελοντικά.

 Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα εκπροσωπεί την Ελλάδα ως οργάνωση κοινωνικού χαρακτήρα στην Ευρωπαϊκή Οργάνωση EULAR (Ευρωπαϊκή Εταιρεία Aντιρευματικού Αγώνα), PARE (Ευρωπαϊκό Σύλλογο Νοσούντων από ρευματικά νοσήματα). Είναι, επίσης, μέλος των ΟΗΕ,  PAIN ALLIANCE EUROPE,  LUPUS EUROPE  (Ευρωπαϊκού  Οργανισμού για την ενημέρωση για τον Σ.Ε.Λ.) και του EURORDIS.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Φαρκαδόνας κ. Θανάσης Μεριβάκης, ο Βουλευτής του Σύριζα κ. Σάκης Παπαδόπουλος, ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας κ. Νέστορας Αντωνίου, ο Θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Ντίνος Μπάρδας, ο υποψήφιος περιφερειακός Σύμβουλος κ. Στέλιος Λάσκος, οι αντιδήμαρχοι Φαρκαδόνας κ.κ. Ηλίας Καραμάνος, Κώστας Κοσμάς, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του δήμου Τρικαίων κ. Μιχάλης Λάπας, ο κ. Γιώργος Καπέλος μέλος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου Τρικάλων, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων νομού Τρικάλων κ. Θανάσης Μπαγιώτης, η πρόεδρος του Συλλόγου αναπήρων Τρικάλων «Αρωγή» κα Ελένη Καϊμά, οι εθελόντριες του Συλλόγου «Φλόγα» κ.κ. Χρύσα Κούζα και Έφη Κολώνα, η υποψήφια δήμαρχος Φαρκαδόνας κα Δέσποινα Μπότη, το μέλος του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Στάμος, Ιατροί και νοσελευτικό προσωπικό του ΚΥΦ κ.ά.

Η οργανωτική επιτροπή ευχαριστεί θερμά όλους όσους στήριξαν και τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και ιδιατέρως την πρόεδρο του Συλλόγου αναπήρων Τρικάλων «Αρωγή» κα Ελένη Καϊμά και τα μέλη για την τιμή να παρευρεθούν στην εκδήλωση και την όλη στήριξη.