«Το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί»

Επιτυχής δράση για την ευαισθητοποίηση των οδηγών από την Πράσινη Κιβωτό, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και του Δήμου Τρικκαίων

«Το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί» και φυσικά «Όλοι διασκεδάζουν, ένας δεν πίνει… Ο Οδηγός της παρέας», ήταν το κυρίαρχο μήνυμα που έστειλαν το βράδυ του Σαββάτου η «Πράσινη Κιβωτός» στο πλαίσιο της δράσης  της «11ης Ευρωπαϊκής Νύχτας Χωρίς Ατυχήματα». Η δράση υλοποιήθηκε με τον κεντρικό σχεδιασμό του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» (Ι.Ο.ΑΣ). Στη δράση αυτή, που διοργανώνεται Πανευρωπαϊκά, συμμετείχαν και συνεργάστηκαν ο Δήμος Τρικκαίων με τον αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής και Περιβάλλοντος κ. ΓούλαΧρήστο, η Ομάδα Εθελοντών του Δήμου Τρικκαίων, το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Τ.Ε.Ι Θεσσαλίας με έδρα τα Τρίκαλα, η Τροχαία Τρικάλων, το Σωματείο Ασφαλιστών Ν. Τρικάλων και το γνωστό bar-restaurant Frame στην οδό Ασκληπιού και Βύρωνος.

H 11η «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα» διεξήχθη ταυτόχρονα σε 27 πόλεις και 29 νυχτερινά μαγαζιά σε όλη την Ελλάδα με κεντρικό σύνθημα: «Το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί».

Στα Τρίκαλα οι περισσότεροι τήρησαν την υπόσχεσή τους, δεν είχαν καταναλώσει αλκοόλ και επιβραβεύτηκαν με αναμνηστικά δώρα, ενώ σε άλλη περίπτωση, οι εθελοντές του Ι.Ο.ΑΣ. συμβούλευαν τον οδηγό να αφήσει το όχημα και να επιστρέψει με ασφάλεια κάνοντας χρήση των ΜΜΜ ή καλώντας ένα ταξί.

Έγινε μια μεγάλη προσπάθεια ευαισθητοποίησης των νέων ανθρώπων όσον αφορά την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων σε συνδυασμό με κατανάλωση αλκοόλ.

Ο σκοπός της εκδήλωσης ήταν η συνάντηση με τους νέους κι όχι μόνο, στο δικό τους περιβάλλον και σε άμεση επικοινωνία μαζί τους.

Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι Πανευρωπαϊκά, 1 στους 4 θανάτους από τροχαίο οφείλονται στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ (ETSC). Στη χώρα μας όμως, το αλκοόλ αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων τροχαίων και σοβαρών τραυματισμών, με τα περιστατικά να αυξάνονται σημαντικά μετά τη νυχτερινή διασκέδαση του Σαββατοκύριακου, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες. Ακόμα πιο ανησυχητική είναι η στάση των Ελλήνων απέναντι στην οδήγηση και το αλκοόλ, με τους 9 στους 10 οδηγούς να αναφέρουν τη μέθη ως τον βασικότερο κίνδυνο στο δρόμο, ενώ δηλώνουν πως κάθονται πίσω από το τιμόνι ακόμα κι όταν έχουν καταναλώσει 2,7 ποτήρια, τη μεγαλύτερη κατά μέσο όρο ποσότητα αλκοόλ στην Ευρώπη (Ευρωβαρόμετρο).

Ο στόχος του προγράμματος ήταν η ενημέρωση για τις επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ και η παρακίνηση για καθιέρωση του «Οδηγού της παρέας» ο οποίος δεν πίνει αλκοόλ για να οδηγεί με ασφάλεια τους φίλους του πίσω μετά τη νυχτερινή τους διασκέδαση. Στον «Οδηγό της παρέας» ζητήθηκε να φορέσει ένα ειδικό βραχιολάκι.

Η ομάδα εθελοντών βρισκόταν έξω από το νυχτερινό κέντρο Frame με σκοπό να ενθαρρύνει τους επισκέπτες να συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα» υιοθετώντας στάσεις ζωής για έναν κόσμο χωρίς τροχαία ατυχήματα.

Κατά την έξοδό τους από το Frame οι «Οδηγοί της παρέας» έκαναν «φιλική» μέτρηση με αλκοολόμετρο που είχαν στελέχη της Τροχαίας Τρικάλων.

Σε όλους τους θαμώνες του Frame δόθηκαν ενημερωτικά φυλλάδια.

Η Πράσινη Κιβωτός και όλοι οι συνδιοργανωτές της δράσης εντυπωσιάστηκαν με την συμμετοχή και αποδοχή του προγράμματος από τους πολίτες των Τρικάλων.