Άμεσα η αποκατάσταση του ιστορικού Ναού των Ταξιαρχών

Κονδύλι από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την αποκατάσταση του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών της Τοπικής Κοινότητας Ταξιαρχών του Δήμου Φαρκαδόνας και του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Φλαμουλίου Τρικάλων

Ο χρόνος άφησε τα σημάδια του στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Δημοτική Κοινότητα Ταξιαρχών του Δήμου Φαρκαδόνας. Σημάδια και φθορές από το χρόνο μιας και η Βυζαντινή, παλιά εκκλησία προσμετρά 4 και πλέον αιώνες θρησκευτική παρουσίας.

Ο Ναός έπαψε να αποτελεί τον κεντρικό ενοριακό Ναό του χωριού μετά την κατασκευή του νέου Ναού του Σωτήρος Χριστού. Τα τελευταία χρόνια ο Ναός αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα, τα οποία έθεταν σε κίνδυνο ακόμη και κατάρρευσης της εκκλησίας. Οι κάτοικοι αλλά και το τοπικό εκκλησιαστικό συμβούλιο μετέφεραν στους αρμοδίους τους φόβους τους, κρίνοντας απαραίτητη την συντήρηση του ναού, μέσω των κατάλληλων έργων.

Στα αιτήματα αυτά ανταποκρίθηκε άμεσα η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία μέσω προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ της ιδίας, του υπουργείου Πολιτισμού και της  Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών «ανάβει» το πράσινο φως για την αποκατάσταση  δυο σημαντικών μνημείων πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς, συνολικού προϋπολογισμού 767.800 ευρώ.
Πρόκειται για τα έργα:

.Αποκατάσταση  του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών της Τοπικής Κοινότητας Ταξιαρχών του Δήμου Φαρκαδόνας, συνολικού προϋπολογισμού 67.800 ευρώ. Ο ναός  είναι  τρουλαία τρίκλιτη θολωτή βασιλική με μεταγενέστερη προσθήκη στοάς-εν είδει εξωνάρθηκα- στη Βόρεια και στη Δυτική πλευρά. Σύμφωνα με επιγραφή στο εσωτερικό του ναού,  ανακαινίστηκε  το έτος 1625 και ιστορήθηκε το 1635 από τον ζωγράφο Δημήτριο εκ Τρίκκης.

·Αποκατάσταση  και ανάδειξη Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Φλαμουλίου Τρικάλων, συνολικού προϋπολογισμού 700.000 ευρώ. Ο ναός είναι τρίκλιτη βασιλική, μεγάλων διαστάσεων, με νάρθηκα – γυναικωνίτη  στη δυτική πλευρά. Εσωτερικά είναι κατάγραφος με τοιχογραφίες, που αποτελούν  έργο συνεργείου  Χιοναδιτών ζωγράφων. Σύμφωνα με επιγραφή ο ναός ανεγέρθηκε το έτος 1812.

«Σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τρικάλων, τους Περιφερειακούς Συμβούλους, τις υπηρεσίες μας, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τη Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών προχωράμε στην αποκατάσταση σημαντικών ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων της περιοχής.  Με σχέδιο και προγραμματισμό υλοποιούμε έργα που αναδεικνύουν και αξιοποιούν τη θρησκευτική μας κληρονομιά  με γνώμονα την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού»  δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός.