Άμεση οικονομική ενίσχυση των αγροτών ζητά «Η Άνοιξη»

Παράλληλα ζητά την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ για την κάλυψη των μεγάλων ζημιών που προκαλούν τα αγριογούρουνα στις καλλιεργούμενες εκτάσεις

Οι μεγάλες ζημιές και καταστροφές που προκαλούνται στις αγροτικές καλλιέργειες (σιτηρά – καλαμπόκι – τριφύλλι – αμπέλια κ.α.) από πολυπληθείς ομάδες αγριογούρουνων σε όλο το νομό Τρικάλων, ταυτόχρονα και σε πολλά χωριά της Φαρκαδόνας, δεν άφησαν αδιάφορη την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Άνοιξη».

Το θέμα σε τοπικό επίπεδο ανέδειξε για μια ακόμη χρονιά, όπως και πέρυσι το «KriniLive» με επιτόπια ρεπορτάζ στις πληγείσες περιοχές.

Μετά τις καθημερινές αυτοψίες που πραγματοποιούν στελέχη της «Άνοιξης» σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, καταγράφοντας το μέγεθος των μεγάλων ζημιών, η Ομοσπονδία ζητά την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ που καλύπτει μονάχα φυσικά φαινόμενα και πλημμύρες, καθώς και έκτακτη οικονομική ενίσχυση των παραγωγών.

Όπως αναφέρουν στελέχη της τοπικής Αγροτικής Ομοσπονδίας αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στο ήδη κουτσουρεμένο εισόδημα από την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που από τη μια αδυνατούν να καλύψουν τις καθημερινές και τρέχουσες ανάγκες και από την άλλη έχουν να αντιμετωπίσουν τον αναχρονιστικό – φοροεισπρακτικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, όπου βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη των παραγωγών για την υποτιθέμενη ασφαλιστική κάλυψη της παραγωγής χωρίς να αποζημιώνει για την ζημιά που έχουν υποστεί αλλά και άλλων αιτιών καταστροφής και νοσών.

Συμπληρώνει δε, ότι η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, των ασθενειών κλπ. δεν μπορεί να αποτελεί ατομική ευθύνη κάθε αγροτοπαραγωγού, ούτε πηγή κερδών για τις ιδιωτικές ασφάλειες. Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι πρέπει να αγωνιστούν για τη δημιουργία των προϋποθέσεων, ώστε με ευθύνη του κράτους, που θα έχει στην κατοχή του και θα διαθέτει τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τις απαραίτητες υποδομές προστασίας από φυσικές καταστροφές, ασθένειες και ζωονόσους, αξιοποιώντας την επιστήμη, να εξασφαλίζει την προστασία της παραγωγής ώστε να ελαχιστοποιούνται οι ζημιές, δίνοντας βάρος στην πρόληψη.

Καλεί τον κάθε αγρότη και κτηνοτρόφο, να διεκδικήσουν μαζικά και μαχητικά :

  • Άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να εξασφαλίσει την αναγκαία και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση για άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις.
  • Κατάργηση των ΠΣΕΑ (τώρα ΚΟΕ) που αποζημιώνουν με ψίχουλα την παραγωγή και το κεφάλαιο μετά από 3 και πάνω χρόνια.
  • Να καταργηθούν οι αυξήσεις των τελευταίων χρόνων στις ασφαλιστικές εισφορές.
  • Να χρηματοδοτηθούν στο σύνολό τους έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επίγεια και εναέρια αντιχαλαζική και αντιπυρική προστασία, αντιχαλαζικά δίχτυα, για τον παγετό, αντιπλημμυρικά έργα κλπ. Με αυτό τον τρόπο θα ελαχιστοποιηθούν οι ζημιές που καλείται να αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ.