Αναδείχτηκαν 2.500 χρόνια ιστορίας και Αρχαίου Πολιτισμού στο Βλοχό Καρδίτσας

Στο φως κρυμμένα κομμάτια της ιστορίας του «Βλοχού» μετά από πολύχρονη έρευνα Ελλήνων και ξένων αρχαιολόγων 

Μια θαμμένη Αρχαία πόλη, ένας καλά κρυμμένος αρχαίος πολιτισμός, μύθοι, δοξασίες, παραδόσεις, ευρήματα που μαρτυρούν την αρχέγονη ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλίας, ελάχιστα χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή μας, τη Φαρκαδόνα. Πολιτισμοί που ίσως έχουν κοινά στοιχεία, μιας και η απόσταση από την Φαρκαδόνα, στο γειτονικό Δήμο Παλαμά, είναι ελάχιστη, και κατά αυτό τον τρόπο ενδεχομένως να υπήρχε αλληλεπίδραση, συνεργασία, κοινή πλεύση.

Η περιοχή του Δήμου Παλαμά, όπως φυσικά και η περιοχή του Δήμου Φαρκαδόνας κατά κοινή ομολογία έχουν να επιδείξουν ιστορικό πλούτο. Απομεινάρια μιας άλλης εποχής διασώζονται ακόμη και σήμερα σε πολλά χωριά των δυο όμορων περιοχών. Άλλοτε ξεχασμένα μιας και δεν έχουν υλοποιηθεί αρχαιολογικές ανασκαφές, άλλα πάλι γνωστά μέσα από την αρχαιολογική σκαπάνη που ξεκίνησε παλιότερα και δεν ολοκληρώθηκε στο σύνολό της. Φαρκαδόνα, Ζάρκο, Πηνειάδα, Κλοκοτός, Πετρόπορος είναι μερικά από τα σημεία της περιοχής μας στα οποία υπάρχουν τα απομηνάρια μιας άλλης εποχής. Βλοχός, Παλαμάς, Μεταμόρφωση, Μάρκο και Γοργοβίτες, είναι μερικά από τα χωριά που έχουν εντοπιστεί μετά από αρχαιολογικές ανασκαφές ίχνη μιας άλλης εποχής.

Όπως κατέγραψε το «ΚΡΗΝΗ LIVE» το βράδυ της Παρασκευής, άγνωστες πτυχές της ιστορίας μας, ήρθαν να παρουσιαστούν από έλληνες και ξένους αρχαιολόγους που διεξήγαγαν έρευνες στην περιοχή του Βλοχού, μια ανάσα μακριά από το Δήμο Φαρκαδόνας.

Το βράδυ της Παρασκευής παρουσιάστηκαν στην κεντρική πλατεία του Δήμου Παλαμά τα αποτελέσματα του αρχαιολογικού project «Βλοχός», σε εκδήλωση που διοργάνωσαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας, το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών και ο Δήμος Παλαμά.

Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση που την παρακολούθησε πλήθους κόσμου πρόκειται για πρόγραμμα που προσπάθησε να αναδείξει την τεράστια ιστορία της αρχαίας πόλης που εκτείνεται στον λόφο «Στρογγυλοβούνι» του Βλοχού Καρδίτσας.

Για την υλοποίηση του προγράμματος απαιτήθηκαν αρκετές ώρες εργασίας από ομάδα ειδικών επιστημόνων. Στην ομάδα έρευνας συμμετείχαν αρχαιολόγοι  της ΕΦΑ Καρδίτσας, του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας και του Πανεπιστημίου του Μπόρνμουθ της Βρετανίας συνδυάζοντας διαφορετικής εθνικότητας και ειδικότητας επιστήμονες.

Το αρχαιολογικό πρόγραμμα Βλοχού αποτελεί συνεργασία της ΕΦΑ Καρδίτσας και του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών και έχει ως στόχο την καλύτερη κατανόηση της αρχαίας οχυρωμένης πόλης που εκτείνεται στον λόφο Στρογγυλοβούνι και στην πεδινή έκταση στα νότια του λόφου. Οι αρχαιολογικές μέθοδοι που εφαρμόζονται περιλαμβάνουν την παραδοσιακή καταγραφή, αλλά και την σύγχρονη τεχνολογία για την αποτύπωση και την διερεύνηση των ορατών και μη ορατών αρχαιολογικών καταλοίπων στο χώρο.

Για το πρόγραμμα μίλησε ο Σουηδός αρχαιολόγος κ. Ρομπεν Ρέννλουντ καθώς και η κα. Μαρία Βαϊοπούλου προϊσταμένη στην Εφορία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας. Τα ευρήματα του project παρουσιάστηκαν με κάθε λεπτομέρεια από την αρχαιολόγο κα. Φωτεινή Τσιούκα. Η κα. Τσιούκα ανέφερε στην εισήγησή της ότι πρόκειται για μια ολοκληρωμένη πόλη η οποία είναι κρυμμένη κάτω από το έδαφος. Τμήματα αγγείων του 6ου αιώνα π.Χ, κεραμίδες και νομίσματα μερικά από τα ευρήματα του προγράμματος που βρέθηκαν κατά την διάρκεια των ερευνών.

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν από το Δήμο Παλαμά οι αρχαιολόγοι κ.κ. Μαρία Βαϊοπούλου, Φωτεινή Τσιούκα και Ρομπεν Ρέννλουντ. Ευχή όλων η συνέχιση του αρχαιολογικού προγράμματος «Βλοχός» έτσι ώστε να αναδειχθούν αυτά τα 2.500 χρόνια Ιστορίας.

.