Ανάδειξη της αρχαίας Ιστορίας του Βλοχού μέσα από τις έρευνες των αρχαιολόγων

Εκδήλωση διοργανώνει την προσεχή Παρασκευή στις 9 το βράδυ στην κεντρική πλατεία του Παλαμά , η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας, το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών και ο Δήμος Παλαμά

Διασχίζοντας κανείς την περιφερειακή οδό Φαρκαδόνας – Παλαμά Καρδίτσας και πλησιάζοντας στο ύψος του δ.δ. Βλοχού, το βλέμμα του αναμφίβολα θα στραφεί στο όρος που βρίσκεται έναντι του οικισμού. Ένα όρος με πλούσια ιστορία, μιας και το μάτι θα καρφωθεί στα απομεινάρια τοίχων που ξεκινούν από τους πρόποδες και φτάνουν μια ανάσα πριν την κορυφή. Οι μύθοι και οι παραδόσεις πολλοί, ωστόσο οι πραγματική ιστορία έρχεται να αποτυπωθεί μέσα από τις έρευνες που έχουν πραγματοποιήσει οι αρχαιολόγοι.

Τα αποτελέσματα των ερευνών θα αποτυπωθούν σε εκδήλωση που διοργανώνει την προσεχή Παρασκευή στις 9 το βράδυ στην κεντρική πλατεία του Παλαμά ,η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας, το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών και ο Δήμος Παλαμά.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των τριών περιόδων διενέργειας του αρχαιολογικού προγράμματος Βλοχού που πραγματοποιείται κατά την τριετία 2016-2018 στον αρχαιολογικό χώρο της Τ.Κ. Βλοχού του Δήμου Παλαμά.

Το αρχαιολογικό πρόγραμμα Βλοχού αποτελεί συνεργασία της ΕΦΑ Καρδίτσας και του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών και έχει ως στόχο την καλύτερη κατανόηση της αρχαίας οχυρωμένης πόλης που εκτείνεται στον λόφο Στρογγυλοβούνι και στην πεδινή έκταση στα νότια του λόφου. Οι αρχαιολογικές μέθοδοι που εφαρμόζονται περιλαμβάνουν την παραδοσιακή καταγραφή, αλλά και την σύγχρονη τεχνολογία για την αποτύπωση και την διερεύνηση των ορατών και μη ορατών αρχαιολογικών καταλοίπων στο χώρο. Η ομάδα έρευνας αποτελείται από αρχαιολόγους της ΕΦΑ Καρδίτσας, του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας και του Πανεπιστημίου του Μπόρνμουθ της Βρετανίας συνδυάζοντας διαφορετικής εθνικότητας και ειδικότητας επιστήμονες. Στην προσπάθεια αυτή, πολύτιμος αρωγός υπήρξε ο Δήμος Παλαμά με την έμπρακτη βοήθειά του σε όλη τη διεξαγωγή του προγράμματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η αλήθεια για την αρχαία πόλη στον Βλοχό Καρδίτσας