Ανακουφίστηκαν αγρότες και κτηνοτρόφοι

Πιστώθηκε το βράδυ της Τρίτης στους λογαριασμούς τους το 70% της βασικής ενίσχυσης για το έτος 2017 και από σήμερα μπορούν να προχωρούν σε αναλήψεις

Στους τραπεζικούς λογαριασμούς αγροτών και κτηνοτρόφων πιστώθηκαν τα χρήματα του 70% της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης έτους 2017.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ υπήρξε απόλυτα συνεπής στην πληρωμή, καθώς όπως είχε ανακοινωθεί προ δεκαημέρου η πληρωμή των ωφελουμένων αγροτοκτηνοτρόφων αναμενόταν για τα τέλη του μήνα.

Η πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων έγινε το βράδυ της Τρίτης, ενώ οι αγρότες μπορούσαν από το πρωί της Τετάρτης να λαμβάνουν τα χρήματα τους. Το συνολικό ύψος της πληρωμής είναι ενισχυμένο σε σχέση με τα προηγούμενα έτη καθώς έγινε δεκτό το αίτημα της χώρας μας για την πληρωμή προκαταβολής στο 70% αντί του 50% που προβλέπει ο κανονισμός.

Από τα χρήματα που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων αφαιρέθηκε το 70% υπέρ ΕΛΓΑ, που καταβάλλεται για την ασφάλεια της φυτικής παραγωγής από φυσικά φαινόμενα.

Υπηρεσιακοί παράγοντες τονίζουν ότι η ολοκλήρωση των ελέγχων του Οργανισμού στις δηλώσεις των παραγωγών έδειξε πολύ μικρό ποσοστό σφαλμάτων με αποτέλεσμα το ποσοστό πληρωμής να φτάσει στο 99.6% της αξίας των δικαιωμάτων των παραγωγών για δεύτερη χρονιά, καταδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο το εξαιρετικό επίπεδο δουλειάς που γίνεται στο ΟΣΔΕ. Σε αυτούς που θα πληρωθούν συμπεριλαμβάνονται σχεδόν όλοι οι αποδέκτες μεταβίβασης δικαιωμάτων, καθώς ο σχετικός έλεγχος των 65.000 αιτημάτων έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 97% και εκκρεμούν ουσιαστικά μόνο όσα παρουσίαζαν ελλείψεις δικαιολογητικών.

Όπως είχε προαναγγελθεί πάντως, δεν συμπεριλαμβάνεται στην πληρωμή τα νέα δικαιώματα που θα δοθούν από το Εθνικό Απόθεμα καθώς η εξέταση των 80.000 αιτήσεων θα ολοκληρωθεί πριν την εκκαθαριστική πληρωμή στο τέλος του έτους. Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται και 50.000 παραγωγοί με ποσό πληρωμής μικρότερο των 250 ευρώ, για τους οποίους θα πρέπει να συνυπολογισθούν και οι υπόλοιπες ενισχύσεις κατά την πληρωμή της εκκαθάρισης.

Πλέον οι αγρότες θα περιμένουν τα Χριστούγεννα για να τους καταβληθεί το 30% της βασικής ενίσχυσης και του πρασινίσματος για το τρέχον έτος.