Άνοιξαν οι πύλες των ΑΕΙ και ΤΕΙ

1.021 Τρικαλινοί υποψήφιοι λυκείων, εσπερινών λυκείων και επαγγελματικών λυκείων εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Χαρά και ικανοποίηση για την πλειονότητα των υποψηφίων των φετινών πανελληνίων εξετάσεων, οι οποίοι πέτυχαν σε AEI και TEI και πλέον άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή τους.

Οι πίνακες με τα ονόματα των επιτυχόντων αναρτήθηκαν χθες το πρωί στα λύκεια του νομού Τρικάλων κι έτσι ουσιαστικά έληξε ο μαραθώνιος των πανελλαδικών εξετάσεων, ο οποίος για τους υποψήφιους ξεκίνησε πριν ένα χρόνο περίπου.

Από το νομό Τρικάλων εισάγονται σε πανεπιστημιακές σχολές, σε σχολές των Σωμάτων Ασφαλείας και σε τεχνολογικά τμήματα 1.021 υποψήφιοι λυκείων, εσπερινών λυκείων και επαγγελματικών λυκείων.

Από τον προαναφερόμενο αριθμό 671 εισάγονται σε πανεπιστημιακές σχολές ενώ 350 σε τμήματα τεχνολογικών ιδρυμάτων.

Αναλύοντας τις καταστάσεις που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας αντιλαμβάνεται τα σημαντικά ποσοστά επιτυχίας των Τρικαλινών υποψηφίων.

Ειδικότερα την φετινή χρονιά από τα γενικά λύκεια του νομού Τρικάλων εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το σύστημα του 90% (υποψήφιοι που διαγωνιζόταν για πρώτη φορά στις πανελλαδικές εξετάσεις) 820 υποψήφιοι. Από αυτούς οι 598 εισάγονται σε ΑΕΙ, στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές κ.α. ενώ 222 σε ΤΕΙ.

Και τη φετινή χρονιά αρκετοί ήταν οι υποψήφιοι που αποφάσισαν να καταθέσουν απλά μηχανογραφικό δελτίο συμμετέχοντας στο διαγωνισμό των πανελληνίων εξετάσεων με το σύστημα του 10% ή να εξεταστούν με το παλιό σύστημα.

Με το σύστημα του 10% και το παλιό σύστημα εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση 98 υποψήφιοι. Από αυτούς οι 63 εισάγονται σε ΑΕΙ, στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές κ.α. ενώ 35 σε ΤΕΙ.

Τη φετινή χρονιά 5 επιτυχίες προσμετρούν οι λυκειακές τάξεις του εσπερινού γυμνασίου Τρικάλων. Τρεις υποψήφιοι εισάγονται σε πανεπιστημιακές σχολές κι 2 σε ΤΕΙ.

Περιφερειακά σχολεία

Αρκετές ήταν και τη φετινή χρονιά οι επιτυχίες μαθητών των περιφερειακών σχολείων και συγκεκριμένα των λυκείων της Καλαμπάκας, της Πύλης, της Φαρκαδόνας, της Οιχαλίας και του Βαλτινού.

Ειδικότερα με το σύστημα του 90% και του 10% σε επίπεδο περιφερειακών σχολείων περνούν τις πύλες των ΑΕΙ και των ΤΕΙ 218 υποψήφιοι.

Με το σύστημα του 90% τις πύλες των ΑΕΙ περνούν 136 υποψήφιοι ενώ στα ΤΕΙ 64.

Από τα περιφερειακά λύκεια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εισάγονται με το σύστημα του 10% και το παλιό σύστημα, 19 υποψήφιοι εκ των οποίων 14 σε ΑΕΙ και 4 σε ΤΕΙ.

Επιτυχίες των ΕΠΑ.Λ.

Σε επίπεδο επαγγελματικών λυκείων ημερησίων και εσπερινών και συγκεκριμένα της πόλης των Τρικάλων και της περιφέρειας του νομού εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το σύστημα του 90%, του παλιού συστήματος και του 10%, 103 υποψήφιοι α΄ και β΄ ομάδας.

Από αυτούς 10 σε πανεπιστημιακές σχολές κ.α. και 93 σε ΤΕΙ.

Σημαντικές επιτυχίες

Στις πολλές και σημαντικές επιτυχίες που σημείωσε φέτος ο νομός μας στάθηκε μέσω δηλώσεών της η διευθύντρια δευτεροβάθμιας εκπαιδευσης Τρικάλων κα Βάσω Κάκλα.

«Τα Τρίκαλα για μια ακόμα χρονιά πήγαν εξαιρετικά. Οι μαθητές σημείωσαν μεγάλες επιτυχίες. Έχουμε πολλές και καλές σχολές, κυρίως σχολές που επιθυμούσαν οι υποψήφιοι.

Κάτι που είναι σημαντικό. Η επιτυχία αυτή δείχνει το πολύ καλό επίπεδο των σπουδών στο ν. Τρικάλων και την υψηλή προσδοκία των μαθητών και των γονέων να συνεχίσουν και να σπουδάσουν. Πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια, αλλά η επιτυχία ανήκει στους υποψήφιους. Εύχομαι να ξεκινήσουν αυτό το πολύ ωραίο ταξίδι με τις καλύτερες προοπτικές, όπως διαφαίνονται και να υπηρετήσουν ανθρώπινες αξίες», σημείωσε μεταξύ των άλλων η κα Κάκλα.