Η «Άνοιξη» ζητά προστασία των αγροτών και των καλλιεργειών τους

Ενίσχυση της αντιχαλαζικής προστασίας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και η κατασκευή και συντήρηση αντιπλημμυρικών έργων, εγγειοβελτιωτικών έργων αιτείται η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων η «Άνοιξη»

Επιτακτική χαρακτηρίζει την ανάγκη της ενίσχυσης της αντιχαλαζικής προστασίας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και η κατασκευή και συντήρηση αντιπλημμυρικών έργων, εγγειοβελτιωτικών έργων, αποστραγγιστικών έργων, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Άνοιξη».

Αφορμή για το αίτημα που καταθέτει η «Άνοιξη» αποτέλεσαν οι πρόσφατες ζημιές που σημειώθηκαν σε αγροτικές καλλιέργειες σε χωριά της Φαρκαδόνας από τις ισχυρές καταιγίδες και τις χαλαζοπτώσεις που άφησαν πίσω τους τεράστια προβλήματα.

«Δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια να δεχτούμε καρτερικά τη μοίρα του ξεκληρίσματος και της φτώχειας από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της  Ομοσπονδίας, η οποία αναμένεται να

λάβει άμεσα πρωτοβουλίες για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, στις οποίες καλεί τους συναδέλφους αγρότες και κτηνοτρόφους να ξεπεράσουν απογοητεύσεις και κάθε είδους εμπόδια και να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά διεκδικώντας:

– Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους στο 100% και με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

– Να παγώσουν οι οφειλές, προσαυξήσεις, τόκοι υπερημερίας και να μη γίνει καταβολή φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών των πληγέντων συναδέλφων, ώσπου να αποζημιωθεί η απώλεια παραγωγής τους από τον ΕΛΓΑ, που γίνεται με καθυστέρηση πάνω από 1 χρόνο, όπως για τις ζημιές του 2018 ακόμη δεν έχει δοθεί το 30% των αποζημιώσεων.

– Αντιχαλαζική προστασία, με εναέρια και επίγεια μέσα, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους. Να κατασκευαστούν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα. Λεφτά υπάρχουν, είναι τα ματωμένα πλεονάσματα που βγάζουν από τη φορομπηχτική πολιτική τους, τη μείωση των συντάξεων, τη μείωση του αφορολόγητου, τις άμεσες και έμμεσες αυξήσεις φόρου.

– Άμεσες εκτιμήσεις και γρήγορη πληρωμή των αποζημιώσεων των πληγέντων.