Στήριξη και Αλληλεγγύη μεταξύ των οικογενειών!

Στα χρόνια της κρίσης ο κόσμος δεν πετά τίποτα από τις ντουλάπες, αντιθέτως τα κρατά και τα προσφέρει σε συγγενείς, φίλους και γνωστούς

Αν κάτι τα προηγούμενα χρόνια φάνταζε σαν παραμύθι, κάτι σαν γεγονός μια άλλης εποχής που μας το διηγούνταν οι παππούδες και οι γονείς μας, πλέον έχει γίνει συνήθεια και θεωρείται δεδομένο.

Στα χρόνια της κρίσης και για πολλούς πολίτες αυτής της χώρας και της περιοχής μας, οικονομικής ανέχειας, της έλλειψης χρημάτων ακόμη και για τα αναγκαία, προβάλει η κοινωνική πρωτοβουλία και η αλληλεγγύη. Μια αλληλεγγύη που στέλνει πολλά μηνύματα, προβάλει τον εθελοντισμό και τη στήριξη μεταξύ των οικογενειών.

Κι αν τα προηγούμενα χρόνια της έντονης καταναλωτικής μανίας και της σπατάλης αγοράζαμε τα πάντα χωρίς να σκεφτόμαστε τα χρήματα πλέον σε εποχές οικονομικής αδυναμίας οι αγορές έρχονται σε δεύτερη, τρίτη ίσως και τελευταία προτεραιότητα, ακόμη και για τα παιδιά.

Δεκάδες είναι οι γονείς που τα τελευταία χρόνια αντί να πετάξουν παιδικά ρούχα κι άλλα είδη, όπως έκαναν παλιότερα, όταν τα παιδιά μεγάλωναν, τα κρατούν. Τα φυλάσσουν προχωρώντας στην προσφορά σε οικογένειες που τα έχουν ανάγκη.

Ρούχα, υποδήματα, καρότσια βρεφών, παιχνίδια και πολλά άλλα είδη, αλλάζουν χέρια μεταξύ των κατοίκων των χωριών της Φαρκαδόνας. Ο καθένας προσπαθεί να βοηθήσει τον πλησίον του, τον φίλο, τον συγγενή του, τον γείτονα, προκειμένου να τον ελαφρώσει οικονομικά. Ρούχα και είδη που βρίσκονται σε καλή κατάσταση και βρισκόταν φυλαγμένα στις ντουλάπες και στις αποθήκες. Ρούχα και είδη που τα προηγούμενα χρόνια δεν σκεφτόταν κανείς να τα προσφέρει ή να τα ανταλλάξει μιας και χρήματα υπήρχαν, την στιγμή που σήμερα κατασπαράχτηκαν από λογαριασμούς και φόρους. Το παζάρι ανταλλαγής καλά κρατεί, ακόμη και για τις μεγαλύτερες ηλικίες. Πολλοί είναι εκείνοι που τακτοποιώντας τις ντουλάπες τους συγκεντρώνουν τα ρούχα και τα προσφέρουν σε φίλους και συγγενείς τους γιατί λυπούνται να πετάξουν. Ρούχα όλων των εποχών που αλλάζουν χέρια, ή στρέφονται ακόμη και σε εκκλησίες ή ιδρύματα για να χαριστούν και να πιάσουν τόπο.

Στα χρόνια της κρίσης και της οικονομικής ανέχειας τα πάντα επιτρέπονται, ειδικά όταν ο χαρακτήρας έχει καθαρά ως μέτρο την αλληλεγγύη και την στήριξη.