Αντιδρά ο Χρήστος Μιχαλάκης στον αποκλεισμό αιγοπροβατοτρόφων από το «de minimis»

Μέσω επιστολής στον αρμόδιο υπουργό ο αντιπεριφερειαρχής ζητά και την ένταξη των αιγοπραβατοτρόφων πεδινών περιοχών στο συγκεκριμένο πρόγραμμα

Αντιμέτωποι με προβλήματα έρχονται αιγοπροβατοτρόφοι του νομού και δη των πεδινών περιοχών που αποκλείονται από την χρηματοδότηση «de minimis».

Οι κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis), σύμφωνα πάντα και με το πνεύμα του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1408/2013, στοχεύουν στην οικονομική ενίσχυση λόγω απώλειας εισοδήματος σε διάφορους τομείς, όπως στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής.

Ο αποκλεισμός των αιγοπροβατοτρόφων των πεδινών περιοχών από τις κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας αποτελεί άνιση μεταχείρισή τους, καθώς οι εν λόγω κτηνοτρόφοι πλήττονται το ίδιο οικονομικά όπως και οι κτηνοτρόφοι των ορεινών περιοχών, ως αποτέλεσμα των προαναφερόμενων παραγόντων.

Ο αποκλεισμός της συγκεκριμένης μερίδας κτηνοτρόφων προκάλεσε την άμεση αντίδραση του αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Χρήστου Μιχαλάκη, ο οποίος κοινοποίησε επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρο Αραχωβίτη.

Ο κ. Μιχαλάκης μέσω της επιστολή του επικεβτρώθηκε στα χαρακτηριστικά του νομού Τρικάλων που είναι ένας κατεξοχήν γεωργοκτηνοτροφικός νομός, ορεινός στη μεγαλύτερη έκτασή του, με σύνολο αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων 2.933 και αριθμό ζώων 264.020, ενώ οι αιγοπροβατοτροφικές εκμεταλλεύσεις των πεδινών περιοχών ανέρχονται σε 614 (ποσοστό 21%), με μεγάλες σε μέγεθος κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και αριθμό ζώων: 84.521 (ποσοστό 32%).

Όπως υποστήριξε μέσω της επιστολής σε μια εποχή πολυεπίπεδης κρίσης και συνεχιζόμενης δοκιμασίας του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας και με δεδομένο ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, οι εν λόγω αποφάσεις ζημιώνουν την αρχική θετική βούληση και τους στόχους που έχουν τεθεί ως προς την ενίσχυση του εισοδήματος των απασχολούμενων στην πρωτογενή παραγωγή.

Ήρθε να συμπληρώσει πως η εγκατάλειψη του αιγοπροβατοτροφικού τομέα είναι γεγονός και είμαστε καθημερινά μάρτυρες της απόγνωσης των αιγοπροβατοτρόφων που πωλούν και σφάζουν χιλιάδες αιγοπρόβατα και εγκαταλείπουν κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ετών.

Για αυτό ζήτησε την επανεξέταση της διαδικασίας χορήγησης των κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis), συμπεριλαμβάνοντας και τους κτηνοτρόφους των πεδινών περιοχών, διορθώνοντας την εν λόγω αδικία και να στηρίξετε επιπλέον τον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας με κάθε πρόσφορο μέσο.