Αντιμέτωποι με καταστροφές οι πεπονοπαραγωγοί των Πελινναίων

Το σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων με πεπόνια έχουν προσβληθεί από μύκητες με αποτέλεσμα το προϊόν να σαπίζει στα χωράφια

Δύσκολη χαρακτηρίζεται και η φετινή χρονιά για την πλειονότητα των πεπονοπαραγωγών του Δήμου Πελινναίων.

Τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησε η συγκομιδή των πεπονιών, δυστυχώς όμως για τους παραγωγούς των δημοτικών διαμερισμάτων Φανερωμένης, και των γύρω χωριών η χρόνια δεν χαρακτηρίζεται ως η καλύτερη καθώς το σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων με πεπόνια έχουν προσβληθεί από μύκητες με αποτέλεσμα το προϊόν να σαπίζει στα χωράφια.

Κάθε μέρα που περνάει οι παραγωγοί διαπιστώνουν ότι τα προϊόντα που καλλιεργούν σαπίζουν ολοένα και περισσότερο. Έτσι, μεγάλο μέρος της παραγωγής τους πετιέται με ότι αυτό συνεπάγεται.

Αιτία αυτής της κατάστασης που δημιουργήθηκε είναι ο αυξημένος και ασυνήθιστος όγκος βροχοπτώσεων του περασμένου Μαΐου αλλά και των αρχών Ιουνίου, αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες.

«Πρόκειται για μεγάλη καταστροφή, μιας και οι συγκεκριμένες πρώιμες ποικιλίες του προϊόντος είναι αρκετά ακριβές στην καλλιέργεια. Σε λίγες εβδομάδες οι γεωπόνοι αναμένουν να λάβουν τα χρήματα τα οποία χρωστούμε. Δυστυχώς όμως τα έσοδα μας εξανεμίστηκαν μιας και δεν πουλήσαμε τίποτα, καθώς το πρώτο μέρος της παραγωγής καταστράφηκε», δήλωσε ο πρόεδρος της Φανερωμένης κ. Κώστας Καμήτας.

Σημειωτέον σύμφωνα με του πεπονοπαραγωγούς δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο που να μπορεί να καταπολεμήσει τους μύκητες με τους ιδίους να δηλώνουν αδυναμία να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Απογοήτευση στους παραγωγούς, όπως τονίζουν, προκαλεί και το γεγονός ότι ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει την ζημιά.

«Την περσινή χρονιά απευθυνθήκαμε στο ΕΛΓΑ, αλλά δυστυχώς, όπως μας ανέφεραν η κάλυψη αφορά μόνο φυσικά φαινόμενα χαλαζοπτώσεις και πλημμύρες. Ως προς αυτό το γεγονός το πλήγμα είναι μεγαλύτερο καθώς δεν αποζημιωνόμαστε. Ωστόσο κάποια στιγμή οι αρμόδιες Υπηρεσίες θα πρέπει να πιέσουν ως προς την κατεύθυνση των αποζημιώσεων», κατέληξε ο κ. Καμήτας.