Αντιμέτωποι με πρόστιμα θα βρεθούν βοοτρόφοι που δεν εμβολίασαν τα ζώα τους

Αντιμέτωποι με πρόστιμα θα βρεθούν οι βοοτρόφοι της Φαρκαδόνας και ευρύτερα του νομού Τρικάλων, οι οποίοι δεν θα προβούν μέχρι και το τέλος του χρόνου στον εμβολιασμό των ζώων τους κατά της Οζώδους Δερματίτιδας.

Ο εμβολιασμός κατά της ασθένειας είχε ξεκινήσει στις αρχές της περασμένης άνοιξης. Στα Τρίκαλα τότε και σε πρώτη φάση είχαν μεταφερθεί από ιδιωτικό φορέα 30.000 σκευάσματα εμβολίων, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του κτηνοτροφικού κόσμου, που κρινόταν αναγκαίο να προστατεύσουν το ζωικό κεφάλαιο από την ασθένεια. Πολλοί έσπευσαν να προμηθευτούν τα εμβόλια, υπό το φόβο μετάδοσης της νόσου, καθώς την άνοιξη είχαν αναφερθεί κρούσματα σε γειτονικούς νομούς. Άλλοι πάλι το αμέλησαν, κυρίως για οικονομικούς λόγους.

Πλέον το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ξεκάθαρο καθώς γνωστοποιεί ότι σε περίπτωση που δεν εμβολιαστούν τα ζώα, προβλέπονται πρόστιμα.

Σύμφωνα με έγγραφο του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε βοοτρόφους που δεν θα εμβολιάσουν τα ζώα τους κατά της Οζώδους Δερματίτιδας έως 31-12-2016 θα αποστέλλεται ο κωδικός της εκμετάλλευσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος, στο πλαίσιο των απαιτήσεων της πολλαπλής συμμόρφωσης, θα περικόπτει το 20% του συνόλου των οικονομικών ενισχύσεων.