Αόριστα σενάρια εντείνουν την αγωνία των βαμβακοπαραγωγών

Δεν έχει οριστικοποιηθεί μέχρι και σήμερα η ημερομηνία καταβολής της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος

Το αργότερο μέχρι και την Παρασκευή 29 Μαρτίου αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς των βαμβακοπαραγωγών τα χρήματα που αντιστοιχούν στην ειδική ενίσχυση βάμβακος.

Τα σενάρια κάνουν λόγο για πίστωση των χρημάτων αμέσως μετά του Ευαγγελισμού με το επικρατέστερο διάστημα πίστωσης από 26-29 Μαρτίου. Βέβαια μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα με τους βαμβακοπαραγωγούς να μένουν μονάχα στα σενάρια, γεγονός που εντείνει την αγωνία τους.

Ωστόσο ένα γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα τους παραγωγούς είναι η μείωση του ύψους της «αποζημίωσης» σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Την περσινή χρονιά η συνδεδεμένη για το βαμβάκι άγγιζε τα 72,50 ευρώ ανά στρέμμα. Φέτος εξαιτίας της αύξησης της καλλιέργειας στα 2,7 εκ. στρέμματα, η στρεμματική πίστωση αναμένεται να είναι μειωμένο και θα αγγίξει τα 68,50 ευρώ.

Η μείωση έρχεται να προκαλέσει τα παράπονα των βαμβακοπαραγωγών, μιας και την περσινή χρονιά ευελπιστούσαν ότι οι τιμές θα κινούνταν ιδιαίτερα ανοδικά αγγίζοντας και ξεπερνώντας τα 55 λεπτά το κιλό, κάτι που δεν συνέβη στην συνέχεια.

Πλέον, όπως εξηγούν, η μείωση της συνδεδεμένης δικαιολογημένα να προκαλεί παράπονα, όταν προστίθεται στο γενικότερο πλαίσιο των μειώσεων στο συγκεκριμένο προϊόν.