Από τον κήπο στο πιάτο μας… ντόπια και ολόφρεσκα προϊόντα

Οι κήποι των χωριών έρχονται να συνεισφέρουν στα πορτοφόλια των συνδημοτών μας

Το να ζει κάποιος σήμερα στο χωριό έχει τα πλεονεκτήματά του. Πολλά θα έλεγε κανείς, αν κρίνει από την εικόνα που παρουσιάζουν οι κήποι των σπιτιών στα 18 χωριά της Φαρκαδόνας. Οι λαχανόκηποι που τρέφουν υγιεινά οικογένειες, απομακρύνοντας από τα έξοδα της αγοράς λαχανικών και ζαρζαβατικών.

Από τις αρχές της άνοιξης κάτοικοι των χωριών άρχισαν να δημιουργούν τους δισκούς τους κήπους φυτεύοντας ντομάτες και σειρά άλλων ζαρζαβατικών. Φυσικά από τον Απρίλιο και μετέπειτα οι κήποι απέκτησαν χρώμα, απομακρύνοντας τα σκούρα που τους διέκριναν τους χειμωνιάτικους μήνες. Οι κάτοικοι των χωριών προμηθεύτηκαν ντόπιους σπόρους  και  φυτά τα οποία τα φύτευσαν στους κήπους τους. Ήδη οι καρποί των προσπαθειών τους συλλέγονται στα καλάθια τους μιας και άρχισε η παραγωγή των πρώιμων ζαρζαβατικών. Φυσικά τα φυτά αναμένεται να παράγουν τα ντόπια προϊόντα μέχρι και τις αρχές φθινοπώρου, απομακρύνοντας από τα έξοδα της λαϊκής αγοράς το μεγαλύτερο μέρος των δημοτών μας. Μέρος των προϊόντων, όπως επιτάσσεται, θα αποστέλλονται σε συγγενείς και φίλους που διαμένουν σε πόλης και δεν έχουν την πολυτέλεια της παραγωγής.

Εν τω μεταξύ δεν είναι μόνο οι κήποι των χωριών.

Στους κήπους έρχεται να προστεθεί και η εκτροφή ζώων. Κότες για το κρέας και τα ντόπια αυγά, παραγωγή αρνιών, κατσικιών, γουρουνιών για το κρέας, προβάτων και αιγών για το γάλα έρχονται να συνεισφέρουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Πολύ περισσότερο στην υγιεινή διατροφή γιατί τα ζώα εκτρέφονται υγιεινά, με το καλαμπόκι, το στάρι, το κριθάρι, το χορταράκι που είναι άφθονο στην περιοχή μας. Όσο για την νοστιμιά των κρεάτων, το αφήνουμε στην κρίση των επισκεπτών από τις πόλεις που γεύονται μαζί μας τα ντόπια προϊόντα.