Απόγνωση κυριαρχεί σε πολλούς βαμβακοκαλλιεργητές της περιοχής μας

Ιδιαίτερα χαμηλές αποδόσεις τη φετινή χρονιά εξαιτίας του σκουληκιού και της ελαφρότητας του βαμβακιού που δεν αφήνουν περιθώρια κέρδους στις τσέπες των αγροτών μας

Με την ολοκλήρωση της καλλιεργητικής περιόδου στο βαμβάκι οι αγρότες κάνουν τους πρώτους απολογισμούς της χρονιάς. Κάποιοι εξ αυτών εκφράζουν την ικανοποίησή τους, πολλοί από αυτούς σήμερα εκφράζουν την απογοήτευση τους για την χρονιά που αφήνουν πίσω τους. Η παραγωγή που έδωσαν τα χωράφια τους υπήρξε ιδιαίτερα μικρή και οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Αρχικά το σκουλήκι που εμφανίστηκε για μια ακόμη χρονιά φέτος προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στις βαμβακοφυτείες. Σε αυτό το γεγονός ήρθαν να προστεθούν οι καιρικές συνθήκες που δεν βοήθησαν ώστε να αποδώσουν στο μέγιστο τα χωράφια. Οι αποδόσεις σε πολλές των περιπτώσεων υπήρξαν απογοητευτικές και κυμαινόταν στα 250 κιλά περίπου το στρέμμα. Τι σημαίνει αυτό, οι αγρότες δεν μπορούν επί της ουσίας να βγάλουν τα έξοδα, όχι να αποδώσουν κέρδος έστω κι αν οι τιμές σε σχέση με το παρελθόν ήταν καλύτερες την φετινή χρονιά. Οι αγρότες της περιοχής μας υποστηρίζουν ότι το βαμβάκι δεν είχε καθόλου βάρος κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν σημειώθηκαν βροχές με αποτέλεσμα το προϊόν να είναι ιδιαίτερα ξηρό χωρίς να κρατά υγρασία στα επιθυμητά επίπεδα.

Φυσικά το γεγονός αυτό δεν θα μπορούσε να μην προκαλεί προβληματισμό στους βαμβακοκαλλιεργητές. Και πως άλλωστε, όταν έχουν μπροστά τους ένα ιδιαίτερο δύσκολο χειμώνα, με πολλές απαιτήσεις και έξοδα. Έξοδα που πηγάζουν από το υψηλό κόστος παραγωγής, μιας και η εμφάνιση του σκουληκιού δημιούργησε νέα οικονομικά βάρη στις πλάτες τους. Φυσικά στο υψηλό κόστος παραγωγής έρχονται να προστεθούν και οι οικονομικές υποχρεώσεις των αγροτών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία συμπεριλαμβανομένου εισφορές ΕΦΚΑ, δόσεις εφορία, ΕΝΦΙΑ κα.

Όλα αυτά έρχονται να προκαλέσουν ένα ασφυκτικό κλίμα στον αγροτικό κόσμο που αδυνατεί να ανταπεξέλθει ακόμη και στα βασικά.

Οι φωτογραφίες είναι από βαμβακοπαραγωγό της Κρήνης ο οποίος είναι μία από τις λίγες περιπτώσεις με ικανοποιητική παραγωγή φέτος.