Αύριο το πρωί η επίσκεψη Ιατρών του Κέντρου Υγείας στην Κρήνη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 347 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από διαβήτη σε όλο τον κόσμο.

Το σωματικό βάρος αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους προδιαθεσιακούς παράγοντες για την εμφάνιση Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου ΙΙ. Έχει μάλιστα βρεθεί, πως όσο αυξάνεται το σωματικό βάρος ενός ανθρώπου, αυξάνεται με δοσοεξαρτώμενο τρόπο και η πιθανότητα να εμφανίσει ΣΔ ΙΙ. Η νόσος είναι 3 με 7 φορές πιο συχνή σε παχύσαρκα σε σχέση με τα φυσιολογικού βάρους άτομα, ενώ τα άτομα με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 35 (ΔΜΣ>35) έχουν 20 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης ΣΔ, σε σχέση με τα άτομα που ο ΔΜΣ τους κυμαίνεται στα φυσιολογικά όρια.

Σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα με ΣΔ ΙΙ συστήνεται η μείωση του σωματικού τους βάρους. Ακόμη και μια μέτρια απώλεια βάρους (ίση με 5% του αρχικού βάρους) μπορεί να βελτιώσει τη δράση της ινσουλίνης, να μειώσει τις τιμές σακχάρου νηστείας στο αίμα και να μειώσει ή να καθυστερήσει την ανάγκη για φαρμακευτική παρέμβαση.

Πέρα από το σωματικό βάρος, η φυσική δραστηριότητα παίζει σπουδαίο ρόλο στην πρόληψη και ρύθμιση του ΣΔ. Η φυσική δραστηριότητα ούτως ή άλλως πρέπει, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις, να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι κάθε προγράμματος που στοχεύει στην απώλεια βάρους.

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδη Διαβήτη , θέλουμε να σας ευαισθητοποιήσουμε για το θέμα του σωματικού σας βάρους, οπότε αύριο που θα είμαστε στο ιατρείο της Κρήνης για συνταγογράφηση και καταχώρηση σε οικογενειακό γιατρό είναι μια καλή ευκαιρία να ζυγιστούμε κιόλας.

Σας περιμένουμε να καταγραφούμε, να  ζυγιστούμε και να τα πούμε από κοντά.

Κ.Υ. ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ