Αυξάνεται σιγά – σιγά η στάθμη του Πηνειού και των παραποτάμων

Το λιώσιμο του χιονιού ενδέχεται να προκαλέσει στο άμεσο μέλλον την υπερχείλιση του Πηνειού ποταμού

Μπορεί τα χιόνια να άρχισαν σιγά-σιγά να υποχωρούν, ίσως κάποιοι να περιμένουν κι άλλα μιας και ακόμη βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα, ωστόσο η περιοχή της Φαρκαδόνας αγωνιά.

Αγωνιά από το λιώσιμο του χιονιού, καθώς τα νερά στο σύνολο του νομού αλλά και των όμορων περιοχών θα διοχετευτούν στην κοίτη του Πηνειού ποταμού. Στον Πηνειό που πλέον είναι «έτοιμος» να δεχτεί μεγάλους υδάτινους όγκους, που σε τέτοιες περιπτώσεις προκαλούν την υπερχείλισή του.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, όπως και το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου οι αγρότες της Φαρκαδόνας και δη οι κάτοικοι, βρίσκονται αντιμέτωποι με το ίδιο έργο. Αυτό της υπερχείλισης του Πηνειού. Αναμφίβολα κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και τις επόμενες ημέρες, μιας και το λιώσιμο του χιονιού θα αποτελέσει την αφορμή για την εμφάνιση πλημμυρικών φαινομένων.

Τόσο η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, όσο και οι Δήμοι Τρικκαίων και Φαρκαδόνας τις επόμενες ημέρες θα βρίσκονται σε διαρκεί ετοιμότητα. Σε επαγρύπνηση για να επέμβουν αν χρειαστεί για να αντιμετωπίσουν κάθε πρόβλημα που τυχόν προκύψει.

Βέβαια στην παρούσα φάση μια ενδεχόμενη πλημμύρα δεν θα επιφέρει σοβαρά προβλήματα στο γεωργικό κεφάλαιο. Κι αυτό γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκινήσει η προετοιμασία των χωραφιών, κάτι το οποίο συμβαίνει στα τέλη Φλεβάρη και στις αρχές Μαρτίου.

Σήμερα η αγωνία των αγροτών στρέφεται στα χωράφια, στα οποία καλλιεργούνται με σιτηρά και μια ενδεχόμενη πλημμύρα σαφώς και θα δημιουργούσε προβλήματα, από το γεγονός ότι η γη βρίσκεται σε πλήρη υγρασία και τα νερά δύσκολα απομακρύνονται ή απορροφούνται. Ως προς αυτό η ζημιά θα είναι μεγαλύτερη στις καλλιεργούμενες εκτάσεις με τα σιτηρά, τα οποία έχουν πληγεί τις τελευταίες ημέρες από το πάγο και το χιόνι.