Χώρος πολιτισμού, παράδοσης και μνήμης δημιουργείται στην Κρήνη

Εγκαινιάζεται την ερχόμενη Κυριακή το Λαογραφικό Μουσείο Κρήνης που συστήθηκε μετά τις ενέργειες του Πολιτιστικού Συλλόγου και των κατοίκων του χωριού

Το μεγάλο ταξίδι στο παρελθόν και στη ζωή των κατοίκων του χωριού ξεκίνησε στην Κρήνη, από την στιγμή που άνθρωποι κάθε ηλικίας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Πολιτιστικού Συλλόγου για την συγκέντρωση ειδών και αντικειμένων που χρησιμοποιούνταν τα παλαιότερα χρόνια για τις δουλειές και το σπίτι.

Ο Σύλλογος, μήνες πριν κάλεσε τους κατοίκους του χωριού να παραχωρήσουν στην διοίκηση κάθε είδος ή αντικείμενο, το οποίο χρησιμοποιούνταν τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να φιλοξενηθούν στο χώρο που προοριζόταν για την δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου.

Η ανταπόκριση των κατοίκων ήταν κάτι περισσότερο από μεγάλη, καθώς η πλειονότητα αυτών, προσέφερε σειρά αντικειμένων και ειδών, που παρέμειναν αχρησιμοποίητα, κρύβοντας την ιστορία και την παραδοσιακή πορεία του χωριού.

Σε δεύτερη φάση ο Σύλλογος αποφάσισε να συστήσει ένα Λαογραφικό Μουσείο στο κέντρο του χωριού και στο κτήριο του πρώην δημοτικού σχολείου Κρήνης. Ένα ζεστό χώρο, ο οποίος θα φιλοξενεί, την ιστορία και την παράδοσή του τόπου.

Το Λαογραφικό Μουσείο έχει «στηθεί» και θα εγκαινιαστεί την ερχόμενη Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στις 17:30 το απόγευμα.

Ο Σύλλογος απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους συντοπίτες να παραστούν στα εγκαίνια του Μουσείου.

2 Σχόλια

 1. Προσπαθώ-χρόνια τώρα- να περιγράψω στη γυναίκα μου και στα παιδιά μου το έθιμο
  της κατασκευής των σβουνιών [ως καύσιμης ύλης].
  Υπάρχει καμιά φωτογραφία από αυλή ή σοκάκι [ ή και από τοίχο] που να δείχνει τις απλωμένες σβουνιές ;;;

 2. Καλημέρα Σωτήρη και χρόνια πολλά.
  Σίγουρα θα υπάρχει κάποια σχετική φωτό αλλά δεν έχει φτάσει μεχρι και σήμερα στη σελίδα μας.
  Είναι όμως στα άμεσα σχέδιά μας να αναβιώσουμε το έθιμο και μάλιστα με ηλίκιωμένες γυναίκες του χωριού οι οποίες το δέχτηκαν με μεγάλη χαρά. Ελπίζω μέσα στο 2018 να το πραγματοποιήσουμε.
  Καλή Χρονιά!