Δεν θα προλάβουν να ανασάνουν και οι Φαρκαδόνιοι

Από τον ερχόμενο Μάρτιο έρχεται ο νέος ΕΝΦΙΑ, ένα δίμηνο αμέσως μετά την ολοκλήρωση των δόσεων του 2017

Ούτε οι Φαρκαδόνιοι, όπως φυσικά και το σύνολο των Ελλήνων δεν θα προλάβουν να ανασάνουν μέσα στο 2018. Με την ολοκλήρωση της αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ του 2017 στα τέλη του Γενάρη, από Μάρτη θα πρέπει να ξανά τρέξουν στις τράπεζες για την αποπληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ του 2018.

Με βάση τη μνημονιακή συμφωνία, τον Μάρτιο του επόμενου έτους θα εκδοθούν, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά και σχεδόν ταυτόχρονα με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν ταυτόχρονα τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ.

Στα τέλη Μαρτίου λοιπόν θα πρέπει να έχουν εκδοθεί τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ του έτους 2018 με βάση τις νέες φορολογητέες τιμές. Σε περίπτωση που οι νέες τιμές ακινήτων οδηγήσουν σε μικρή πτώση των εσόδων του ΕΝΦΙΑ, θα διευρυνθεί η φορολογητέα βάση του φόρου και οι συντελεστές υπολογισμού του θα προσαρμοστούν για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος των εσόδων και να διατηρηθεί ο φορολογικά ουδέτερος χαρακτήρας της μεταρρύθμισης.

Οι προσδοκίες των ιδιοκτητών για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, με βάση τουλάχιστον όσα αναφέρουν κάθε χρόνο στελέχη της κυβέρνησης, εξανεμίζονται και θα πρέπει να περιμένουν το 2020 και την ενεργοποίηση των αντίμετρων, εφόσον βέβαια επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα άνω του 3,5% του ΑΕΠ.