Διαδοχικά και σε δόσεις τα χρήματα των ζημιών του 2016

Πιστώθηκε το πρωί της παρασκευής στους λογαριασμούς των αγροτών το 9% του υπολειπόμενου 20% των αποζημιώσεων του 2016

Εδώ και αρκετούς μήνες οι αγρότες των Τρικάλων, όπως φυσικά κι άλλων περιοχών της χώρας, ανέμεναν να πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς, το υπολειπόμενο μέρος του 20% των χρημάτων που αντιστοιχούσαν σε ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο από θεομηνίες και φυσικά φαινόμενα που είχαν σημειωθεί το Σεπτέμβρη του 2016.

Τα χρήματα πιστώθηκαν το πρωί της Παρασκευής, ωστόσο δεν αντιστοιχούσαν στο 20%, αλλά στο 9% των αποζημιώσεων του 2016 μετά την έγκριση της αναθεώρησης του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ για το εν λόγω έτος.

Μάλιστα το πρωί της Παρασκευής οι δικαιούχοι αγρότες ενημερωνόταν μέσω μηνύματος που κοινοποιούσε στα τηλέφωνά τους ο ΕΛΓΑ με τα ποσά που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους.

Σημειωτέον ότι η καθυστέρηση, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ οφείλεται στην αναμονή για την απόφαση αναθεώρησης του προϋπολογισμού του 2016.

Αν και τις προηγούμενες ημέρες είχε διαρρεύσει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι η πίστωση του υπολειπόμενου 20% θα γίνει σε δυο φάσεις, ωστόσο οι αγρότες περίμεναν την εξέλιξη. Για πολλοστή φορά εξέφραζαν την πικρία τους για το γεγονός, τονίζοντας ότι τα χρήματα που τους οφείλονται, αν πιστωνόταν συνολικά στο υπόλοιπο 20%, ήταν ικανά για να καλύψουν μέρος των μεγάλων εκκρεμοτήτων και την εξυπηρέτηση των αναγκών τους.

Το ενδιαφέρον των αγροτών πλέον στρέφεται στην καταβολή της ειδικής ενίσχυσης. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες η καταβολή των χρημάτων ενδεχομένως να γίνει την ερχόμενη Παρασκευή 27 του μήνα, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο μιας και δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση, η καταβολή των χρημάτων θα γίνει σε δυο δόσεις και συγκεκριμένα το φθινόπωρο και η εξόφληση το χειμώνα, κάτι ανάλογο δηλαδή που συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.