Διαμαρτυρίες καθηγητών για το νέο λύκειο και τις πανελλήνιες

Στα Τρίκαλα βρέθηκε την Τετάρτη το μέλος της ΟΛΜΕ κ. Νίκος Παπαχρήστος με αφορμή την 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της Παρασκευής

Περιοδείες σε σχολεία της πόλης των Τρικάλων πραγματοποίησε το πρωί της Τετάρτης το μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Τρικάλων κ. Νίκος Παπαχρήστος. Πλαισιωμένος από τον πρόεδρο της τοπικής ΕΛΜΕ κ. Νίκο Πασχάλη και μέλη της διοίκησης βρέθηκε σε σχολεία αναπτύσσοντας διάλογο με τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τις αλλαγές στο λύκειο και το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που προώθησε το υπουργείο Παιδείας.

Νωρίς το μεσημέρι και πριν την προγραμματισμένη βραδινή εκδήλωση που διοργάνωσε η ΕΛΜΕ Τρικάλων ο κ. Παπαχρήστος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου αναφερόμενος στα ζητήματα του αδιάβλητου, των τοπικών εξετάσεων, της αναβάθμισης των σχολών χαμηλής ζήτησης, της «φροντιστηριοποίησης» της Γ’ λυκείου.

«Το λύκειο, για εμάς, θα πρέπει να έχει έναν αυτόνομο μορφωτικό χαρακτήρα, και να μην αποτελεί τον προθάλαμο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι πάγια θέση μας, είμαστε εναντίον της πρόωρης εξειδίκευσης και αντίθετοι με το προπαρασκευαστικό έτος, που οδηγεί στη φροντιστηριοποίηση του σχολείου, στην Γ’ λυκείου», είπε ο κ. Παπαχρήστος.
Ακόμη, σχετικά με την προσμέτρηση του βαθμού απολυτηρίου στην τελική βαθμολογία για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο κ. Παπαχρήστος εμφανίστηκε αντίθετος με την προσμέτρησή του, προβλέποντας ότι «θα υπάρξει κλίμα βαθμοθηρίας, αφού στις σχολές υψηλής ζήτησης, ακόμα και τα ελάχιστα μόρια παίζουν σημαντικό ρόλο». 
Μάλιστα, έκανε λόγο για «μεγάλη πίεση» που αναμένεται να δεχθούν οι εκπαιδευτικοί από γονείς και μαθητές, ειδικά στις πιο μικρές κοινωνίες και σχολίασε ότι το σύστημα αυτό είχε δοκιμαστεί τη δεκαετία του ’80 και είχε αποτύχει.

«Η απόψεις μας είναι κάθετες και έχουν εκφραστεί μέσω της ΟΛΜΕ. Διεκδικούμε ένα λύκειο αποδεσμευμένο από τις εξετάσεις, και το σημαντικότερο ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια. Η επιλογή του υπουργού να κάνει την τελευταία τάξη του λυκείου προπαρασκευαστικό έτος δεν θα λύσει προβλήματα αντιθέτως θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα», ανέφερε σε άλλο σημείο.

Ο κ. Παπαχρήστος κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να μετέχουν ενεργά στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΟΛΜΕ για την Παρασκευή 12 Απριλίου, προκειμένου να ακουστεί η φωνή της αντίδρασης σε όλο το φάσμα της κοινωνίας και των πολιτικών Αρχών.

Στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας την Παρασκευή στις 10:30 το πρωί η ΕΛΜΕΤ θα πραγματοποιήσει κινητοποίηση στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.