Με δικά τους έξοδα θα εμβολιαστούν κατά της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου αρκετοί Φαρκαδόνιοι

Η συνταγογράφηση γίνεται σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών με την πλειονότητα του κόσμου να μην επωφελείται της δωρεάν χορήγησης

Μπορεί το υπουργείο Υγείας και συναρμόδιες Υγειονομικές Υπηρεσίες να καλούν τον πληθυσμό να εμβολιαστεί κατά της εποχικής γρίπης και του πνευμονιόκοκκου, ωστόσο η πλειονότητα των πολιτών θα κληθεί να προμηθευτεί τα εμβόλια με ιδία έξοδα, καθώς αυτά χορηγούνται δωρεάν υπό προϋποθέσεις.

Αν και οι γιατροί παροτρύνουν τον κόσμο να εμβολιαστεί, δείχνοντας καλή διάθεση να συνταγογραφήσουν δωρεάν τα εμβόλια, ωστόσο δεν μπορούν, καθώς και οι ίδιοι έρχονται αντιμέτωποι με την νομοθεσία που ορίζει την δωρεάν συνταγογράφηση σε ευπαθείς, αποκλειστικά, πληθυσμιακά ομάδες, και άτομα με χρόνια νοσήματα, σε ηλικίες άνω των 60 ετών.

Η υπόλοιπη μερίδα πολιτών, αν ενδιαφέρεται να θωρακίσει το οργανισμό αντιγριπικά, οφείλει να προμηθευτεί με δικά του έξοδα τα εμβόλια.

Φυσικά το γεγονός προκαλεί παράπονα και σε πολίτες της περιοχής μας που ενδιαφέρονται να συνταγογραφήσουν το εμβόλιο αλλά δεν ανήκουν σε κάποια από τις προαναφερόμενες κατηγορίες. Όπως αναφέρουν το κόστος των εμβολίων είναι μεγάλο, καθώς το εμβόλιο για το πνευμονιόκοκκο (εφόρου ζωής εμβόλιο) κοστίζει περισσότερο των 60 ευρώ ενώ για το αντιγριπικό εμβόλιο απαιτούνται 13 ευρώ περίπου για το τετραδύναμο.

Κατ’ αυτό το γεγονός αρκετοί είναι εκείνοι που σκέφτονται τον εμβολιασμό, τη στιγμή που στις οικογένειες τους έχουν παιδιά που το χειμώνα μεταφέρουν την γρίπη από το σχολείο, εποχές που υπάρχει έξαρση των ιώσεων, καθώς και άτομα με ιστορικό πνευμονοπάθειας και άλλων χρόνιων νοσημάτων.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό αξίζει να σημειωθεί ότι συνεχίζεται από Φαρκαδόνιους, οι οποίοι αποφασίζουν να θωρακιστούν ενόψει και του χειμώνα. Για να δράσει το εμβόλιο απαιτούνται 3 εβδομάδες με τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς να υπογραμμίζουν ότι η συγκεκριμένη εποχή θεωρείται η ιδανικότερη για τον εμβολιασμό.