Δυσαρεστημένοι οι αγρότες στο δήμο Φαρκαδόνας

Πιστώθηκαν τα χρήματα που αντιστοιχούν σε εκτιμήσεις ζημιών από την περσινή πλημμύρα

Μεσολάβησε αρκετό διάστημα από την περίοδο που ο Πηνειός ποταμός στην περιοχή της Φαρκαδόνας υπερχείλιζε καλύπτοντας με νερό και λάσπη τις καλλιεργούμενες με βαμβάκι, σιτηρά και καλαμπόκια εκτάσεις.

Στις αρχές της καλλιεργητικής περιόδου και συγκεκριμένα στις 21 Μαΐου η υπερχείλιση του Πηνειού ποταμού λόγω των έντονων βροχοπτώσεων ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, βυθίζοντας στα νερά και τη λάσπη το νεόφυτο βαμβάκι και καλαμπόκι, δημιουργώντας απόγνωση στους αγρότες. Η πλειονότητα προχώρησε σε επαναφορά ενώ οι ζημιές δηλώθηκαν στον ΕΛΓΑ, όπου μέσα στο καλοκαίρι γεωπόνοι ξεκίνησαν τις εκτιμήσεις. Το ίδιο συνέβη λίγους μήνες αργότερα καθώς έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στις 8 Σεπτέμβρη υπερχείλισαν εκ νέου τον Πηνειό, καταστρέφοντας στο πέρασμά του, καλλιέργειες, καθώς και υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος και το μεσημέρι της Πέμπτης οι αγρότες ενημερωνόταν από τον ΕΛΓΑ, μέσω μηνύματος που κοινοποιούνταν στα κινητά τηλέφωνα ότι ξεκίνησε η πίστωση των ποσών για τις ζημιές σε καλλιεργούμενες εκτάσεις του 2016.

Ωστόσο το γεγονός αυτό αντί να προκαλέσει ικανοποίηση, ήρθε να προβληματίσει την πλειονότητα των αγροτών, μιας και τα ποσά που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους, ήταν ιδιαίτερα μικρά, μπροστά στις καταστροφές που υπέστησαν.

Ωστόσο από τον ΕΛΓΑ μέχρι και το πρωί της Πέμπτης δεν αποσαφηνιζόταν σε ποια περίοδο αντιστοιχούν οι αποζημιώσεις του Μαΐου ή του Σεπτεμβρίου, όπως επίσης και το ποσοστό της εκτίμησης της ζημιάς ανά αγρότη.

Τα προηγούμενα χρόνια οι αγρότες πριν την πίστωση των χρημάτων στους λογαριασμούς ενημερωνόταν από τα ΚΕΠ για το ύψος της ζημιάς, μιας και ο ΕΛΓΑ κοινοποιούσε στις Υπηρεσίες τις λίστες εκτιμήσεις. Την τελευταία διετία αυτό δεν συμβαίνει με αποτέλεσμα οι αγρότες να μην γνωρίζουν τα ποσοστά εκτίμησης αλλά ταυτόχρονα σε ποια περίοδο αντιστοιχούν τα χρήματα.

Σενάρια αγροτών την χθεσινή ημέρα έκαναν λόγω ότι τα χρήματα που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους αντιστοιχούσαν στην πρώτη πλημμύρα του Μαΐου, και μάλιστα όχι εξ ολοκλήρου αλλά του 80%. Άλλα πάλι σενάρια ανέφεραν ότι θα υπάρξει νέα πίστωση σε μελλοντικό χρόνο, από τα υπόλοιπα του περασμένου Μαΐου. Καθώς και του Σεπτεμβρίου. Όλα αυτά βέβαια με τα σενάρια κι όχι επίσημα.

Διευκρινιστική πάντως εκ μέρους του ΕΛΓΑ δεν δόθηκε με αποτέλεσμα οι αγρότες να μην γνωρίζουν ουσιαστικά τι ακριβώς συμβαίνει.