Δράσεις συμβουλευτικής, πρόληψης και προαγωγής υγείας από το ΚΥΦ

Δωρεάν έλεγχος αναπνευστικής λειτουργίας από την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με τους ιατρούς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Την τελευταία τετραετία οι δράσεις συμβουλευτικής, πρόληψης και προαγωγής υγείας, τις οποίες αναπτύσσει το Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας, είτε μεμονωμένα με τις πρωτοβουλίες του διευθυντή της νοσηλευτικής μονάδας κ. Γιάννη Σακελλαρίου και των μελών της Επιστημονικής Ομάδας, είτε με την συνεργασία φορέων και νοσηλευτικών ιδρυμάτων, είναι πολλές και αξιοζήλευτες.

Όλα αυτά τα χρόνια οι εκδηλώσεις κεντρίζουν την προσοχή των πολιτών και αγκαλιάζονται συνολικά από τους δημότες της Φαρκαδόνας, αλλά κι όλους εκείνους που ανήκουν στην ακτίνα δράσης του ΚΥΦ. Αγκαλιάζονται γιατί το επίπεδο είναι υψηλό και παρέχεται η αναγκαία ενημέρωση των κατοίκων σε θέματα ευαισθητοποίησης, πρόληψης ασθενειών και νόσων και προαγωγής της Υγείας. Μια νέα πρωτοβουλία υλοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στο Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που αναλαμβάνονται τα τελευταία χρόνια στην τοπική νοσηλευτική μονάδα και αποσκοπούν την πρόληψη και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, πραγματοποιηθήκαν δωρεάν έλεγχοι της αναπνευστικής λειτουργίας.

Η εν λόγω δράση υλοποιήθηκε από την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με τους ιατρούς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Κατά την διάρκεια των αναπνευστικών ελέγχων διεξαγόταν σπιρομέτρηση, μια απλή εξέταση που απαιτεί να πάρει κανείς βαθιά εισπνοή και στη συνέχεια να εκπνεύσει με δύναμη, διάρκειας μόλις 5-10΄.

Στην συγκεκριμένη δράση συμμετείχαν περισσότεροι από 40 άνθρωποι, ηλικίας άνω των 40 ετών, καπνιστές και πρώην καπνιστές που υποβλήθηκαν στον προαναφερόμενο έλεγχο.

Την οργάνωση των ελέγχων, αξίζει να σημειωθεί ότι επιμελήθηκε ο διευθυντής του ΚΥΦ κ. Γιάννης Σακελλαρίου και η Ομάδα Εργασίας του Κέντρου Υγείας. Το γενικό συντονισμό είχε η γενική γιατρός του ΚΥΦ κα Γεωργία Ευθυμιάδη.

Ο κ. Σακελλαρίου, η κα Ευθυμιάδη και τα μέλη της Επιστημονικής Ομάδας του ΚΥΦ ευχαριστούν θερμά την Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του ΠΑ.ΘΕ. για την υποστήριξη που παρείχαν.