Έφυγε το υπόμνημα του Δημήτρη Χαλκιά προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες και φορείς

Αναφέρεται στα προβλήματα που προκαλούν τα αγριογούρουνα στις καλλιέργειες ζητώντας άμεσες παρεμβάσεις

Μετά τη χθεσινή συζήτηση που αναπτύχτηκε στο δημοτικό συμβούλιο Φαρκαδόνας σχετικά με τις ζημιές που παρατηρούνται σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις με καλαμπόκι σε χωριά της Φαρκαδόνας, η αρμόδια Αντιδημαρχία Αγροτικής Ανάπτυξης και ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Χαλκιάς, κοινοποίησαν στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, στο Δασαρχείο Τρικάλων και στους Κυνηγετικούς Συλλόγους Φαρκαδόνας και Τρικάλων έγγραφο με το οποίο ζητούν να παρέμβουν, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο του κ. Χαλκιά, «μετά από πολλές και έντονες διαμαρτυρίες των αγροτών του Δήμου, επισημαίνονται ότι πολλά αγροκτήματα με καλλιέργειες κυρίως σιτηρών, μηδικής και αραβόσιτου στο Δήμο Φαρκαδόνας, έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές από επιδρομές κοπαδιών αγριογούρουνων. Το πρόβλημα φέτος είναι εντονότατο και σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής και την κακή οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι αγρότες, γίνεται μη ανεκτό.».

Παράλληλα ο ίδιος αναφέρεται και στο γεγονός ότι ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τέτοιου είδους ζημιές επισημαίνοντας μεταξύ των άλλων:

«Επειδή το συγκεκριμένο αίτιο δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ δεν μπορούν να καταβληθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες μας. Για τον λόγο αυτό παρακαλούνται οι αρμόδιοι φορείς όσο πιο άμεσα:

  • για την ένταξη του συγκεκριμένου κινδύνου στις ζημιές που καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, έστω και κατ’ εξαίρεση για φέτος
  • για την αύξηση της διάρκειας της κυνηγετικής περιόδου κατά ένα μήνα στο άνοιγμα και κλείσιμο αυτής καθώς και των ημερών κυνηγιού.».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί δεν έχουν τη δυνατότητα να υπερασπιστούν την παραγωγή τους οι ίδιοι κυνηγώντας τα αγριογούρουνα, αφού θα συλληφθούν με την κατηγορία της παράνομης θήρας.

Δείτε το σχετικό βίντεο από τη χθεσινή συνεδρίαση: