Εγκαινιάστηκε στη Θεσσαλία το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στα Βαλκάνια

Επανασύσταση του μεγαλύτερου περιβαλλοντικού πάρκου των Βαλκανίων, αυτό της Λίμνης Κάρλας που θα βοηθήσει πολλαπλά τη Θεσσαλία

Ως μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για την Θεσσαλία χαρακτηρίστηκε η σημερινή τελετή των εγκαινίων τηςεπανασύσταση της λίμνης Κάρλας. Της επανασύστασης του μεγαλύτερου περιβαλλοντικού πάρκου των Βαλκανίων, ένα έργο εθνικής σημασίας με πολλαπλές θετικές επιπτώσεις στην αναπτυξιακή διαδικασία της περιοχής και της χώρας.

Στην τελετή εγκαινίων του έργου για την αναδημιουργία της λίμνης Κάρλας στη Θεσσαλία, συμμετείχε, ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, παρουσία της Επιτρόπου αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κορίνας Κρέτσου. Πέραν των άλλων στην τελετή παραβρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, που κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες ώστε το έργο να λάβει σάρκα και οστά.

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε τη μεγάλη σημασία του συγκεκριμένου έργου, με το οποίο όπως υπογράμμισε στην ομιλία του, αποκαθίσταται και διαφυλάσσεται η βιοποικιλότητα, ενώ παράλληλα τονώνεται η ανάπτυξη και ειδικότερα ο τουρισμός στην ευρύτερη περιοχή. «Είναι μια πολύ ιδιαίτερη μέρα σήμερα καθώς εγκαινιάζεται ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα στην Ευρώπη και σίγουρα στα Βαλκάνια. Είναι μια μεγάλη εθνική επιτυχία γιατί το έργο αυτό δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πώς το περιβάλλον και η ανάπτυξη δεν βρίσκονται σε σύγκρουση, αλλά μπορεί το ένα να συμπληρώνει το άλλο. Με αυτό το έργο προστατεύεται το περιβάλλον, αρδεύονται 150.000 στρέμματα στον θεσσαλικό κάμπο, θα υδροδοτηθεί μέρος της πόλης του Βόλου και ενισχύεται σημαντικά αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής».

Ο Υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε πως το συγκεκριμένο έργο συνιστά το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ανάπτυξης με περιβαλλοντικό πρόσημο, όπως αυτό περιγράφεται και στο σχέδιο της κυβερνητικής αναπτυξιακής πολιτικής, υπογραμμίζοντας την αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. «Συνεργαστήκαμε  με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Αγοραστό από το 2015 όταν τότε το έργο είχε «βαλτώσει» και ελλόχευε ο κίνδυνος να επιστραφούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση 180 εκατ. ευρώ. Θέλω να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθώς και της Περιφέρειας και βεβαίως την Επίτροπο αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτικής της Ε.Ε. Κορίνα Κρέτσου, γιατί χωρίς αυτή δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το αποτέλεσμα. Όταν υπάρχει παραγωγική και ειλικρινής συνεργασία του Κεντρικού Κράτους και της Αυτοδιοίκησης μπορούμε να έχουμε πολύ σημαντικά αποτελέσματα».

Ο κ. Χαρίτσης επεσήμανε ότι η ανάγκη για συνεργασία μεταξύ των διαφορετικών βαθμών της Δημόσιας Διοίκησης χωρίς τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, είναι ακόμα πιο μεγάλη τώρα που η χώρα ανακτά τη δημοσιονομική της κυριαρχία και έχουμε μπροστά μας το στοίχημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης. «Η επαναδημιουργία της λίμνης Κάρλα αποδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι όταν συνεργαζόμαστε με κοινό όραμα και σχεδιασμό μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Η Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. Κορίνα Κρέτσου τόνισε ότι μ’ αυτό το μεγάλο έργο, ένα θραυσμένο οικοσύστημα είναι και πάλι ζωντανό. Η αναβίωση της Κάρλας φέρνει τη διατήρηση της βιοπικοιλοτητας και αποτελεί παράδειγμα για όλη την περιοχή.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβλήθηκε το 2014 και έπειτα ώστε να σωθεί το έργο.Συναντιόμαστε με την ιστορία που λέει ότι πετύχαμε. Η περιοχή αλλάζει σελίδα και επίπεδο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συγκίνηση προκάλεσαν τα λόγια του Λεωνίδα Χατζηζήση, από τα Κανάλια, ο οποίος σημείωσε ότι  μέχρι τα 25 του χρόνια ήταν ψαράς και ζούσε από αυτό το επάγγελμα. Το 1962 οι ψαράδες της περιοχής αναγκάστηκαν να αλλάξουν επάγγελμα και να γίνουν μετανάστες.  Πριν από λίγους μήνες, όμως, άρχισε να πηγαίνει με τον εγγονό του και πάλι για ψάρεμα στην Κάρλα.

Λίγο πριν τα εγκαίνια οι επίσημοι αλλά και οι φορείς επισκέφτηκαν το Κέντρο Πληροφόρησης της Κάρλας και τον εκθεσιακό χώρο Καναλίων.