Εγκαταλείπουν το αγροτικό επάγγελμα εν δυνάμει συνταξιούχοι του ΟΓΑ και ετεροεπαγγελματίες

Τρέχουν να μεταβιβάσουν ή να παραχωρήσουν σε συγγενείς κατ’ επάγγελμα αγρότες τα ιστορικά δικαιώματα

Ολοένα και περισσότεροι είναι τη χρονιά που διανύουμε εν δυνάμει συνταξιούχοι και ετεροεπαγγελματίες αγρότες που αποφασίζουν να μεταβιβάσουν ή ακόμη και να χαρίσουν τα ιστορικά δικαιώματα της Ενιαίας Ενίσχυσης, σε συγγενικά πρόσωπα και σε ενδιαφερόμενους κατ’ επάγγελμα αγρότες.
Στόχος τους να απαλλαγούν των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που «γεννά» πλέον η αγροτική δραστηριότητα.
Ο σχεδιασμός λοιπόν φορολογικού και ασφαλιστικού, που εξαναγκάζει ακόμη και συνταξιούχους του ΟΓΑ να συνεχίζουν να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι ετεροεπαγγελματίες δεν έχουν αφορολόγητο και αποκλείονται από σχέδια βελτίωσης, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αποεπένδυση και συρρίκνωση τον αγροτικό τομέα και την ύπαιθρο.
Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι η μεγάλη προσέλευση που παρατηρείται στα γραφεία μελετητών και στα Κέντρα Υποδοχής δηλώσεων, από αγρότες που θέλουν να ξεφορτωθούν ιστορικά δικαιώματα.
Πέρυσι πανελλαδικά είχαν υποβληθεί 700.000 αιτήσεις ΟΣΔΕ. Όπως εκτιμάται φέτος ο αριθμός θα είναι μειωμένος κατά 100.000 μιας και χιλιάδες αγρότες αποφασίζουν να εγκαταλείψουν το αγροτικό επάγγελμα για να αποφύγουν φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη που θα εξανεμίσουν το εισόδημά του.
Πρόκειται πάντως για εξέλιξη που θα είναι επιζήμια για την εθνική οικονομία, αφού με λιγότερα ΑΦΜ και εν πολλοίς λιγότερες καλλιεργούμενες εκτάσεις και το εθνικό παραγόμενο προϊόν θα είναι μικρότερο, αλλά και οι κοινοτικές ενισχύσεις θα περικοπούν ανάλογα στην προσεχή αναθεώρηση της ΚΑΠ.