Έγκαιρη προετοιμασία για την καταπολέμηση των ακριδών

Συστάσεις απευθύνει η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων στους τέσσερις Δήμους μεταξύ αυτών και της Φαρκαδόνας

Τις ιδιαίτερες συστάσεις στους Δήμους και στις Γεωπονικές τους Υπηρεσίες εφιστά η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων για την ανίχνευση και την καταπολέμηση των ακριδών.

Όπως αναφέρει το αρμόδιο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας την άνοιξη με την άνοδο της θερμοκρασίας, αρχίζουν οι εκκολάψεις των ακριδών και εμφανίζονται οι πρώτες κηλίδες.

Ο εντοπισμός των κηλίδων αλλά και η έγκαιρη καταπολέμηση των ακριδών πριν αυτές αρχίσουν να πετούν, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την πρόληψη ζημιών σε καλλιέργειες καθώς και σε τεχνητούς λειμώνες και βοσκοτόπια.

Η λεπτομερής και σχολαστική ανίχνευση των αγροτικών περιοχών της  δικαιοδοσίας των Δήμων πρέπει να αρχίσει αμέσως και θα συνεχίζεται, ώστε να επισημανθούν έγκαιρα οι τυχόν εμφανιζόμενες ακριδοκηλίδες.

Μόλις επισημανθούν οι πρώτες ακριδοκηλίδες πρέπει άμεσα ο Δήμος να συγκροτήσει συνεργείο, να μεριμνήσει για την προμήθεια φαρμάκων και να ακολουθήσουν άμεσα ψεκασμοί επαφής για την καταπολέμηση των ακρίδων.

Ο κατάλληλος χρόνος για τους ψεκασμούς είναι νωρίς το πρωί περί 7 περίπου και τούτο διότι την ώρα αυτή το ακριδοσμήνος βρίσκεται συγκεντρωμένο και έτσι πετυχαίνουμε άριστα αποτελέσματα με λιγότερη εργασία και ελάχιστη επιβάρυνση στο περιβάλλον από τα γεωργικά φάρμακα. Ακόμη για την αποφυγή μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων νερού σε δυσπρόσιτες και δύσβατες περιοχές μπορεί ο Δήμος να προμηθευτεί την ειδική συσκευή ψεκασμού υπερμικρού όγκου και έτσι ο ψεκασμός θα είναι αποτελεσματικότερος και με λιγότερο κόπο.

Η Περιφερειακή Ενότητα καλεί τους γεωπόνους των τεσσάρων Δήμων πρέπει να μεριμνήσουν για τον εντοπισμό των ακριδοκηλίδων και να είναι σε συνεχή επαφή  με τους γεωπόνους της Υπηρεσίας της, οι οποίοι θα τους βοηθήσουν στον συντονισμό της καταπολέμησης των ακριδών και στην προμήθεια φυτοφαρμάκων εφόσον τα οικονομικά της το επιτρέψουν.