Εικόνες του παρελθόντος ζωντάνεψαν στα μάτια αποφοίτων του ΓΕΛ Φαρκαδόνας

Μετά από 38 ολόκληρα χρόνια οι απόφοιτοι του 1980 αντάμωσαν στο προαύλιο, του τότε λυκείου, στο κτιριακό συγκρότημα που στεγάζεται σήμερα το Γυμνάσιο και το ΕΠΑ.Λ. Φαρκαδόνας

Μεσολάβησαν τριάντα οκτώ ολόκληρα χρόνια, μια ολόκληρη ζωή θα έλεγε κανείς από την στιγμή που ολοκλήρωναν τη φοίτησή τους από το γενικό Λύκειο Φαρκαδόνας.

Τότε που στα μέσα του Ιούνιου του 1980, προσερχόταν μετά την ολοκλήρωση των απολυτήριων εξετάσεων στο σχολείο τους, που φιλοξενούνταν στο κτηριακό συγκρότημα του γυμνασίου Φαρκαδόνας και του επαγγελματικού λυκείου για να λάβουν τα απολυτήρια. Τότε που πολλοί από αυτούς είχαν ολοκληρώσει την προετοιμασία και ανέμεναν να διαγωνιστούν στις πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αρκετοί από τους 80 συνολικά αποφοίτους του 1980 κατάφεραν το στόχο τους και εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Άλλοι πάλι δεν τα κατάφεραν. Ωστόσο σήμερα κι αυτοί είναι επιτυχημένοι επαγγελματίες, δραστηριοποιούμενοι σε διάφορους επαγγελματικούς κλάδους. Η πλειονότητα εκείνων των 18χρονων μαθητών, σήμερα διανύουν το 56ο έτος της ηλικίας τους. Πλέον τα σκούρα μαλλιά τους άρχισαν να γκριζάρουν και στα χέρια τους κάποιοι εξ αυτών, αντί για βιβλία και τσάντες κρατούν εγγόνια. Τα ποδήλατα που οδηγούσαν για να μεταβούν στο σχολείο, πέρασαν στην ανάμνηση και πλέον χαίρονται στην εικόνα να τα χρησιμοποιούν παιδιά και εγγόνια τους.

Ο λόγος της μεγάλης εισαγωγής για τους αποφοίτους του γενικού λυκείου Φαρκαδόνας του 1980, που μετά από πρωτοβουλία κάποιων ήρθαν να συναντηθούν το απόγευμα της Πέμπτης στο προαύλιο του γυμνασίου Φαρκαδόνας, τότε λύκειο.

Από τους 80 συνολικά αποφοίτους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα οι 42. Δυστυχώς για 10 άτομα η μοίρα υπήρξε σκληρή καθώς δεν βρίσκονται στη ζωή. Και αυτοί, ωστόσο ήταν σαν να ήταν εκεί καθώς η κουβέντα περιστράφηκε και σε αυτά τα πρόσωπα. Αιωρούνταν κι αυτοί εκεί και χαιρόταν με την συνάντηση.

Νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης οι πρώτοι άρχισαν να καταφθάνουν και η χαρά διαδέχτηκε της συγκίνησης, μιας και πολλοί που είχαν χρόνια να σμίξουν, ήταν δύσκολο να αναγνωριστούν. Κι όταν ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες συστάσεις, τότε οι μνήμες άρχισαν να ζωντανεύουν. Ο χρόνος άρχισε να μετρά παρελθοντικά και οι αναμνήσεις διαδεχόταν η μία την άλλη. Το προαύλιο, τα κτίρια, τα όνειρα, τα πειράγματα, το άγχος, και μετά η αποφοίτηση. Όλα αυτά ερχόταν στις μνήμες των 56χρονων σήμερα ανθρώπων, που αναπόλησαν ο καθένας με τον τρόπο του τα παλιά.

Κι όταν το πρώτο μέρος της συνάντησης ολοκληρώθηκε η συνάντηση συνεχίστηκε με ένα τραπέζι στο κοσμικό κέντρο «Θεσσαλία Παλλάς». Χορός, καλό φαγητό, ποτό, αποτέλεσαν την αφορμή ο δείπνος να θυμίσει… τις σχολικές εκδρομές. Τότε που με τα λίγα χρήματα στο πορτοφόλι που προσέφεραν από το υστέρημά τους, η μάνα και ο πατέρας, ανέβαιναν στο λεωφορείο με τους καθηγητές τους για να γνωρίσουν άλλα μέρη της χώρας στο πλαίσιο της σχολικής εκδρομής.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η επίσκεψη ενός καθηγητή, του πατέρα Ηλία Μπάνου σήμερα, που ανταποκρίθηκε της προσκλήσεως και προσήλθε στην συνάντηση. Και στο πρόσωπο του τότε καθηγητή, σήμερα λειτουργού του Θεού, περιπλανήθηκαν οι αναμνήσεις. Τότε που η σχολική αίθουσα ήταν γεμάτη χαρά και όνειρα, τα οποία μετά από χρόνια έγιναν πραγματικότητα.

Τα έξοδα του δείπνου καλύφτηκαν από τον κ. Βασίλειο Κωστίμπα, επιχειρηματία από το Ζάρκο, ενώ το ραντεβού ανανεώθηκε για 2 χρόνια αργότερα τον Αυγούστου του 2020, όταν θα συμπληρωθούν 40 χρόνια από την αποφοίτηση.