Εκκολαπτόμενοι αρτοποιοί και φουρνάρηδες στο Ζάρκο

Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου Ζάρκου επισκέφτηκαν το Αρτοποιείο  του Αναστάσιου Καραλάτσιου στο Ζάρκο, ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν για την παραγωγή του ψωμιού και των αρτολιχουδιών

Μέχρι και την περασμένη Παρασκευή επισκεπτόταν με τους γονείς τους, το φούρνο του χωριού τους, για να αγοράσουν το κουλουράκι τους, πριν οδεύσουν για το σχολείο. Άλλα πάλι παιδάκια, τα πρωινά του Σαββάτου, πιασμένα από το χέρι του παππού και της γιαγιάς επισκεπτόταν το φούρνο της γειτονιάς για να αγοράσουν το ψωμάκι. Οι απορίες για τον τρόπο παρασκευής του ψωμιού πολλές, οι οποίες βασάνιζαν τα μυαλουδάκια τους κατά την επιστροφή στο σπίτι. Επιστρέφοντας στα σπίτια τους, είτε κρυφά, είτε ακόμη και με την παρουσία των μαμάδων και των παππούδων τους, αποφάσιζαν να μεταμορφωθούν σε φουρνάρηδες. Έπαιρναν το αλεύρι από το ντουλάπι και η κουζίνα πραγματικά έπαιρνε φωτιά. Φυσικά και τα κατορθώματά τους, την επομένη ημέρα μονοπωλούσαν στις συζητήσεις, τόσο με τους συμμαθητές τους, όσο και με τις δασκάλες τους.

Η μεγάλη εισαγωγή για τα νήπια του Νηπιαγωγείου Ζάρκου, τα οποία την Παρασκευή το πρωί είχαν μια μοναδική ευκαιρία, να επισκεφτούν το Αρτοποιείο του Αναστάσιου Καραλάτσιου, που λειτουργεί στο χωριό τους, με σκοπό να γνωρίσουν από κοντά το επάγγελμα του αρτοποιού.

Τους μαθητές συνόδευε η δασκάλας τους κα Ασπασία Λάλα, η οποία πριν, είχε φροντίσει να μιλήσει στα παιδιά για την αξία του ψωμιού στη ζωή του ανθρώπου. Στην διάρκεια της επίσκεψης στο φούρνου του κ. Καραλάτσιου, τα νήπια ενημερώθηκαν από τον ίδιο και την σύζυγό του, για την διαδικασία παρασκευής του ψωμιού, για τα μηχανήματα της ζύμης, για την παρασκευή των κουλουριών και των λοιπών αρτολιχουδιών. Τέλος τα μάτια των νηπίων συγκεντρώθηκαν στο μεγάλο φούρνο και στο ψήσιμο  των ψωμιού, εκφράζοντας τις απορίες γύρω από την διαδικασία, αλλά και το ενδιαφέρον τους να γίνουν κι εκείνοι με τη σειρά τους όταν μεγαλώσουν φουρνάρηδες.

Λίγο πριν την αναχώρηση των παιδιών από το αρτοποιείο Καραλάτσιου τα παιδιά δοκίμασαν αρτολιχουδιές που τους προσφέρθηκαν από τους ιδιοκτήτες του φούρνου.