Εκλέγουν τα συμβούλια οι μαθητές

Οργανώνονται μπροστά στα προβλήματα που απασχολούν την δημόσια εκπαίδευση μετά και τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας

Ο μήνας Οκτώβριος είναι ο μήνας εκλογής των νέων 5μελων και 15μελων Μαθητικών Συμβουλίων. Ήδη σε πολλά σχολεία του νομού έχει ολοκληρωθεί η ανάδειξη των 5μελων και προγραμματίζεται η διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη των 15μελων συμβουλίων.

Πρόεδροι και μέλη δηλώνουν ορεξάτοι για δημιουργικές δράσεις, που θα ξεπερνούν τα συνήθη. O χρόνος θα δείξει, αν θα επαναλάβουν σε αδράνεια των προκατόχων τους.

Παρότι σε αρκετές των περιπτώσεων τα Μαθητικά Συμβούλια παραμένουν ανενεργά, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις του κανόνα.

Υπάρχουν λοιπόν Μαθητικά Συμβούλια 15μελή αλλά και 5μελή γυμνασίων και λυκείων που συζητούν τα προβλήματα του σχολείου, οργανώνουν δράση για την επίλυση των προβλημάτων, λαμβάνουν πολύμορφες πρωτοβουλίες για όλα τα μέτωπα και τα θέματα, επιδιώκουν τη διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων, για να έχουν όλοι οι μαθητές τη δυνατότητα να εκφράσουν γνώμη, επιδιώκουν τη δραστηριοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων μαθητών σε όσα αποφασίζουν, αναπτύσσουν πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες.

Ήδη σε πολλά σχολεία της πόλης και του νομού, οι μαθητές άρχισαν να οργανώνονται μπροστά στα προβλήματα που απασχολούν την δημόσια εκπαίδευση. Άρχισαν να θέτουν αιτήματα και μάλιστα πολύ σοβαρά. Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που έφερε την κατάργηση των Λατινικών και πολλές ακόμη αλλαγές που θα επηρεάσουν φέτος ιδιαίτερα τους μαθητές της τελευταίας τάξης, προβληματίζει έντονα τους μαθητές.

Μάλιστα ξεκίνησαν οι συζητήσεις για την οργάνωση δράσεων που θα υλοποιηθούν εντός του Οκτώβρη και μετέπειτα, είτε με παραστάσεις διαμαρτυρίας στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είτε με συγκεντρώσεις στην πόλη.

Να κινητοποιηθούν και να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους, για τις αλλαγές που επιφέρει στην παιδεία το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου, αλλά και για τις χρόνιες παθογένειες της ελληνικής εκπαίδευσης γενικότερα. Καλούν σύσσωμο το μαθητικό κίνημα των Τρικάλων να προχωρήσει σε συνελεύσεις εντός των σχολείων προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την παραπέρα πορεία.