Εκλογή προέδρων στα χωριά όπως παλιά την εποχή των κοινοτήτων

Οι υποψήφιοι πρόεδροι θα καταρτίζουν μόνοι συνδυασμούς που θα περιλαμβάνουν τον επικεφαλής και τους υποψηφίους τοπικούς-κοινοτικούς συμβούλους

Ο «Κλεισθένης» έρχεται να φέρει πολλές αλλαγές στην εκλογική διαδικασία για τους αιρετούς στην αυτοδιοίκηση. Μεταξύ αυτών και η εκλογή των προέδρων και των τοπικών συμβούλων, των δημοτικών διαμερισμάτων την οποία σας την αναλύουμε σήμερα το ΚΡΗΝΗ LIVE.

Πολλοί μη γνωρίζοντας τη νομοθεσία που διέπει το νέο αυτοδιοικητικό πρόγραμμα του «Κλεισθένη» πιστεύουν ότι οι ανάδειξη των τοπικών συμβουλίων θα γίνει με τον γνωστό τρόπο. Οι υποψήφιοι δηλαδή, για τα τοπικά συμβούλια να εντάσσονται στο κεντρικό ψηφοδέλτιο του υποψηφίου δημάρχου κι από τους υποψηφίους να επιλέγονται με σταυρό ένας έως δυο ανάλογα του πληθυσμού από τους ψηφοφόρους. Ο πρώτος σε σταυρούς, από τον πρώτο σε ψηφοδέλτια συνδυασμό, στην συγκεκριμένη περίπτωση με τον προηγούμενο νόμο του «Καλλικράτη», εκλεγόταν πρόεδρος της τοπικής κοινότητας.

Με το νέο νόμο τα δεδομένα αλλάζουν και σύμφωνα με την άποψη πολλών επιστρέφουμε στη διαδικασία που διεξαγόταν επί εποχής κοινοτήτων. Τι σημαίνει αυτό; Από τις επόμενες εκλογές, πέραν της κάλπης των δημοτικών, περιφερειακών εκλογών, θα υπάρχει και τρίτη κάλπη, στην οποία θα ψηφίζουμε για πρόεδρο της τοπικής κοινότητας. Με το νέο νόμο δύνεται η δυνατότητα να καταρτίσει ενδιαφερόμενος  υποψήφιος για την προεδρία το δικό του συνδυασμό και αν τον στελεχώσει με τοπικούς συμβούλους. Μπορεί εξάλλου το ψηφοδέλτιό του να φέρει το σήμα συνδυασμού υποψήφιου δημάρχου, τον οποίο θα παρέχει υποστήριξη. Όλα αυτά για τα δημοτικά διαμερίσματα με πληθυσμό 300 κατοίκων και άνω που θα εκλέξουν 5μελη κοινοτικά συμβούλια ενώ για την Φαρκαδόνα και την Οιχαλία θα ορίζονται 7μελη συμβούλια.

Για τα μικρότερα δημοτικά συμβούλια κάτω των 300 κατοίκων, οι υποψήφιοι για τα τοπικά –κοινοτικά συμβούλια θα εντάσσονται στο ίδιο ψηφοδέλτιο, αυτό των υποψηφίων δημάρχων.

Για την περιοχή της Φαρκαδόνας τρίτες κάλπες θα στηθούν σε 15 από τα 18 χωριά μιας και οι κάτοικοι ξεπερνούν τους 300, ενώ σε τρία χωριά Αχλαδοχώρι, Διάσελλο και Παναγίτσα, οι υποψήφιοι τοπική σύμβουλοι θα είναι στο ίδιο ψηφοδέλτιο των υποψηφίων δημάρχων.

Ο νέος νόμος πάντως θέτει σε ετοιμότητα πολλούς πολίτες που προετοιμάζονται να καταρτίσουν ψηφοδέλτια στα 15 χωριά. Η πλειονότητα των υποψηφίων σκέφτονται να καταρτίσουν ψηφοδέλτια τα οποία θα είναι ανεξάρτητα, και δεν θα φέρουν σήματα συνδυασμών υποψηφίων δημάρχων, τονίζοντας ότι θα παρέχουν στήριξη σε ορισμένους υποψηφίους, άτυπη ωστόσο, θεωρώντας ότι οι δημοτικές εκλογές αποδεσμεύονται πλέον από αυτές για την ανάδειξη προέδρων.

Άτυπα βέβαια γίνονται συζητήσεις οι οποίες θα επιβεβαιωθούν μέσα στους επόμενους μήνες που θα καταρτίζονται τα τοπικά ψηφοδέλτια.