Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποίησε το Δημοτικό Σχολείο Ζάρκο

Τα παιδιά γνώρισαν σημαντικά αρχαιολογικά μνημείο ενώ ξεναγήθηκαν στην Βουλή των Ελλήνων

Μία ξεχωριστή κι ενδιαφέρουσα Παρασκευή ήταν η 30η Νοέμβρη 2018 για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ζάρκου και του 1ου Δημοτικού Σχολείου Φαρκαδόνας! Ξημερώματα ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι στη γνώση και τον πολιτισμό. Το σχολείο οφείλει να διευρύνει τους ορίζοντες των μαθητών και να ανταποκρίνεται σε κάθε πρόκληση που αφορά στην εκπαίδευση. Η χρονομηχανή ξεκίνησε το ταξίδι από την Ακρόπολη. Οι μαθητές γοητεύτηκαν και θαύμασαν την επιβλητικότητα των μνημείων του Ιερού Βράχου. Η Ακρόπολις των Αθηνών βρίσκεται σε υψόμετρο 156 m και έχει απόκρημνες πλευρές, με πρόσβαση μονάχα από τη δυτική πλευρά. Καθώς ανηφορίζαμε στον βράχο, στη δεξιά πλευρά, βλέπαμε το εντυπωσιακό Ωδείο του Ηρώδη του Αττικού. Όταν προσεγγίσαμε τη δυτική πλευρά φάνταζαν θεόρατα τα προπύλαια που αποτελούν και το καλωσόρισμα.

Προχωρώντας από την είσοδο υψώνεται ο Παρθενώνας, ο Ναός όπου φυλασσόταν το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου. Στη συνέχεια αντικρίσαμε το Ερέχθειο. Το σημείο που μας γοήτευσε ήταν ο εξώστης με τις Καρυάτιδες. Οι αυθεντικές κόρες που φρόντιζαν τον τάφο του Κέκροπα σήμερα φυλάσσονται στο Νέο Μουσείο(οι 5 από αυτές).

Ανεβήκαμε στον εξώστη όπου κυμάτιζε η σημαία. Η θέα ήταν υπέροχη και τέλεια για μια φωτογράφηση. Είναι όμως και τόπος θύμησης του ηρωισμού των Αποστόλου Σάντα και Μανόλη Γλέζου που υπέστειλαν τη ναζιστική σημαία, αλλά και του Κωνσταντίνου Κουκίδη ο οποίος αυτοκτόνησε αρνούμενος να παραδώσει τη σημαία στις δυνάμεις κατοχής.

Η ξενάγησή μας συνεχίστηκε στο Μουσείο Ακρόπολης το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 280 μέτρων από τον Παρθενώνα. Εκεί οι μαθητές γνώρισαν κάθε αντικείμενο που έχει βρεθεί πάνω στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και στους πρόποδές του καλύπτοντας μία ευρεία χρονική περίοδο από την Μυκηναϊκή περίοδο έως την Ρωμαϊκή και Παλαιοχριστιανική Αθήνα. Βέβαια τα πρωτότυπα γλυπτά συνδυάζονται με εκμαγεία των γλυπτών που βρίσκονται σε μουσεία του εξωτερικού.

Εκστασιασμένοι και θαμπωμένοι από την τελειότητα και τα χρώματα των ευρημάτων κατηφορίσαμε προς το κτήριο της Βουλής. Μας περίμενε η υπεύθυνη ξενάγησης σχολείων και η περιήγηση διήρκησε περίπου ένα δίωρο. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτηρίου και τις αίθουσές του. Αρχικά ήταν τα Ανάκτορα του Όθωνα και του Γεωργίου, μετατράπηκε έναν αιώνα μετά την κατασκευή του σε Κτήριο της Βουλής και της Γερουσίας. Σήμερα είναι η Βουλή των Ελλήνων, ένα διαχρονικό σύμβολο που αποτελεί μέρος της συλλογικής μνήμης. Το ίδιο το Κτήριο στο πέρασμα των χρόνων άλλαξε, προσαρμόστηκε, εκσυγχρονίστηκε. Το πιο εντυπωσιακό για τα παιδιά ήταν η αίθουσα συνεδριάσεων. Έγιναν για λίγο «βουλευτές» καθισμένοι στα έδρανά τους και απηύθυναν διάφορες ερωτήσεις στην υπεύθυνη.

Η έκπληξη ήταν η παρουσία του εκλεγμένου βουλευτή της ΝΔ της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων κ.Σκρέκα Κων/νου. Μίλησε με υπομονή και κατανοητά λόγια στους μαθητές για την έννοια της «Δημοκρατίας» και τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ολοκληρώσαμε την επίσκεψή μας με φαγητό σε γνωστό γραφικό κατάστημα της Αθήνας κι έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία να περπατήσουμε μερικά δημοφιλή δρομάκια γεμάτα με τουριστικά μαγαζιά και πλακόστρωτες πλατείες της πρωτεύουσας!

Το μακροβούτι στη σκέψη και στη σύλληψη των ιδεών αλλοτινών εποχών πιστεύω ότι θα χαραχτεί για πάντα στην καρδιά των παιδιών σαν πολιτιστικό εφόδιο!!!

Η Δ/ντρια του Δημ. Σχολείου Ζάρκου ευχαριστεί τον Δ/ντή του 1ου Δημ.Σχ. Φαρκαδόνας κ. Τσιάκαλο Γεώργιο για την άριστη συνεργασία έτσι ώστε η επίσκεψή μας να ολοκληρωθεί με επιτυχία, τους συνοδούς εκπαιδευτικούς και των δύο σχολείων για την υποστήριξή τους, τους γονείς των μαθητών που πάντα είναι αρωγοί σε κάθε μας προσπάθεια και βέβαια τους μαθητές μας για την άψογη συμπεριφορά τους! Επίσης απευθύνει θερμές ευχαριστίες στον κ. Σκρέκα Κων/νο, βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας του νομού Τρικάλων για την ευγενική παρουσία του στη Βουλή.

 Η Δ/ΝΤΡΙΑ

 ΚΑΛΛΙΤΣΟΥΝΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ