Εκρηκτικό το σκηνικό στο Δ.Σ. Φαρκαδόνας με φόντο τα οικονομικά στοιχεία της ΚΟΙ.Δ.Ε.ΦΑ.

Όπως αναφέρθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Φαρκαδόνας η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση παρουσιάζει ζημιά από το 2011 μέχρι και σήμερα

Λογομαχίες, βαριές εκφράσεις, ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, αποχωρήσεις, σκιαγράφησαν το τοπίο με την έναρξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Φαρκαδόνας το βράδυ της Τετάρτης.

Αφορμή για τα παραπάνω, η συζήτηση των οικονομικών καταστάσεων έτους 2016 της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Φαρκαδόνας. Οικονομικές καταστάσεις, που όπως αποτυπώθηκε παρουσιάζουν ζημιά, όχι μόνο κατά το έτος 2016, αλλά από το 2011, τη στιγμή που υπήρχε συγχώνευση των τριών Δήμων.

Όσο για τη ζημιά αυτή, όπως αναφέρθηκε στην συνεδρίαση συνολικά από το 2011 έως και σήμερα αγγίζει τις 238.000 ευρώ.

Η παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων έγινε από τον εξωτερικό συνεργάτη του Δήμου . Συγκεκριμένα, όπως ειπώθηκε ο ισολογισμός έκλεισε με ζημιές της τάξεως των 23.854,41 ευρώ. Η ζημιά οφείλεται στο ότι  η δημοτική επιχείρηση, εκτός από τα έσοδα του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», δεν είχε κάποια άλλη πηγή εσόδων ή χρηματοδότησης από το Δήμο ή άλλους φορείς, ώστε να μπορέσει να καλύψει άλλα έξοδα, εκτός από αυτά των δομών του «Βοήθεια στο Σπίτι».

Οι εντάσεις προέκυψαν μετά από ερώτηση που κατέθεσε στο Σώμα ο κ. Ανδρέας Παπαγεωργίου σχετικά με τη ζημιά, η οποία δεν παρουσιάστηκε, όπως οφειλόταν στο Σώμα προκειμένου να αναληφθούν πρωτοβουλίες και οι απαραίτητες ενέργειες. Όπως αναφέρθηκε από τον εξωτερικό συνεργάτη τον περασμένο Νοέμβριο, του είχε συζητηθεί από την ΚΟΙ.Δ.Ε.ΦΑ. να συντάξει έκθεση πεπραγμένων, πράγμα που έκανε, ωστόσο αυτή η έκθεση δεν ήρθε ποτέ προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.

Κατά την πορεία της συζήτησης ο δήμαρχος Φαρκαδόνας ζήτησε να ενημερωθεί από τον εξωτερικό συνεργάτη γιατί από τη στιγμή που γνώριζε την άσχημη οικονομική κατάσταση της ΚΟΙ.ΔΕ.ΦΑ και ότι υπάρχει κίνδυνος να κλείσει η επιχείρηση, δεν ενημέρωσε.

Όλα τα παραπάνω προκάλεσαν την αντίδραση του δημοτικού συμβούλου της συμπολίτευσης κ. Ανδρέα Παπαγεωργίου,

«Διαπιστώνω ότι προκύπτει ένα μείζον ζήτημα. Αρχικά, ο εξωτερικός συνεργάτης έκανε αυτό που όφειλε και η εισήγησή του δεν έφτασε ποτέ στο δημοτικό συμβούλιο» τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου ζητώντας από τον κ. Μεριβάκη να αναζητήσει τις ευθύνες και τον υπαίτιο.

Ο κ. Μεριβάκης διαβεβαίωσε ότι θα το πράξει και θα ενημερώσει το Σώμα στην επόμενη συνεδρίαση.

Η τοποθέτηση ωστόσο του κ. Παπαγεωργίου συνεχίστηκε, τονίζοντας ότι «όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα να εκτίθενται τόσο η Διοίκηση της ΚΟΙ.Δ.Ε.ΦΑ, όσο και το δημοτικό συμβούλιο».

Ο δήμαρχος τότε ζήτησε από τον πρώην πρόεδρο της ΚΟΙ.ΔΕ.ΦΑ κ. Βασίλη Αγγέλη, να απαντήσει.

«Εγώ προσωπικά δεν είχα κάνει κάποια ενημέρωση, αλλά γνωρίζω ότι ο δήμαρχος ενημερώθηκε από τον εξωτερικό συνεργάτη τουλάχιστον δυο φορές», υπογράμμισε ο κ. Αγγέλης.

Τα παραπάνω ο κ. Αγγέλης τα επανέλαβε και σε ερώτηση του κ. Παπαγεωργίου.

Στο πλαίσιο της συνεδρίαση ζητήθηκε και η άποψη του κ. Ηλία Καραμάνου, πρώην προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, σχετικά με την εισήγηση. Ο κ. Καραμάνος υπογράμμισε ότι δεν έλαβε ποτέ τέτοια εισήγηση για να τεθεί προς συζήτηση στο συμβούλιο.

Η συζήτηση πυροδοτήθηκε μεταξύ των κ.κ. Μεριβάκη και εξωτερικού συνεργάτη, όπου αντάλλαξαν βαριές εκφράσεις, ενώ την κατάσταση πυροδότησε η παρέμβαση του κ. Παπαγεωργίου.

«Η συνεδρίαση είναι απαράδεκτη.  Από τους ισχυρισμούς του εξωτερικού συνεργάτη κ. Μαλλιαρού και του πρώην προέδρου της ΚΟΙΔΕΦΑ κ. Αγγέλη, διαπιστώνω Δήμαρχε ότι ψεύδεστε και θα πρέπει να ζητήσετε συγνώμη απ τον εξωτερικό συνεργάτη για τους βαρύτατους χαρακτηρισμούς».

Άμεση ήταν η αντίδραση του δημάρχου που απείλησε με μηνύσεις τον κ. Παπαγεωργίου αν δεν ανακαλέσει και ο κ. Παπαγεωργίου ανταπάντησε λέγοντας «Κάνε μήνυση. Με  αυτόν τον τρόπο το μόνο που θα καταφέρεις, είναι να αποδειχθούν τα ψέματά σου και να εκτεθείς περισσότερο. Κάνε μήνυση και σε αυτούς που σε διαψεύδουν, εννοώντας τον κ. Μαλλιάρα και τον κ. Αγγέλη που εκτός από αυτούς υπάρχουν και μάρτυρες: το δημοτικό συμβούλιο, το κοινό και οι δημοσιογράφοι.»

Τελικά ο δήμαρχος «ανέκρουσε πρύμναν»  και επέστρεψε στην έδρα του.