Εκστρατεία ενημέρωσης των γιατρών του Κέντρου Υγείας για τα σχολικά ατυχήματα και τους τρόπους αντιμετώπισης

Αναμφίβολα τα ατυχήματα είναι από τους κυριότερους παράγοντες τραυματισμού στα παιδιά. Η κυριότερη αιτία των ατυχημάτων στο σπίτι ή στο σχολείο είναι η αμέλεια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα παιδιά και οι έφηβοι δεν έχουν ανεπτυγμένη την αίσθηση του κινδύνου, γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στα ατυχήματα.

Για τους προαναφερόμενους λόγους, είναι σημαντικό να μάθουν από μικρή ή νεαρή ηλικία να προστατεύουν τον εαυτό τους και να μην τον θέτουν σε κίνδυνο.

Προς αυτή την κατεύθυνση συνέβαλλαν σήμερα το πρωί μέλη της Επιστημονικής Ομάδας του Κέντρου Υγείας Φαρκαδόνας. Γιατροί και παραϊατρικό προσωπικό, ξεκινώντας με την στήριξη του διυθυντή της νοσηλευτικής μονάδας κ. Γιάννη Σακελαρίου, το νέο κύκλο δράσεων, για την ενημέρωση του πληθυσμού της ακτίνας της, επισκέφτηκαν το γυμνάσιο Φαρκαδόνας, όπου ενημέρωσαν τους μαθητές και τους καθηγητές γύρω από τα σχολικά ατυχήματα.

Η ομάδα των ειδικών απαρτιζόταν από την γενική γιατρό κα Γεωργία Ευθυμιάδη, την επισκέπτρια υγείας κα Ελένη Κανιά και τον φοιτητή του 6ου έτους της ΣΣΑΣ που διεξάγει την πρακτική άσκηση στο ΚΥΦ κ. Κωνσταντίνο Κατσικάτσο.

Αρχικά τα μέλη της επιστημονικής ομάδας του ΚΥΦ μίλησαν στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς για τα σχολικά ατυχήματα, τα λιποθυμικά επεισόδια εντός του σχολείου, τη ρινορραγία και την απόφραξη αεραγωγού από ξένα σώμα, τις κακώσεις κεφαλής καθώς και τα προληπτικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την αντιμετώπιση περιστατικών μέχρι και την έλευση του ΕΚΑΒ ή κάποιου ιατρού στο τόπο του συμβάντος.

Ταυτόχρονα μίλησαν για την αναγκαιότητα εκμάθησης των Α’ Βοηθειών από τους εκπαιδευτικούς, καθώς επίσης και την πληροφόρηση που θα πρέπει να λάβουν τα παιδιά για μικροπεραστικά που μπορούν να συμβούν εντός του σχολείου ή σε κάποιο δημόσιο χώρο μακριά από το σπίτι.

Μάλιστα για την καλύτερη εμπέδωση όλων όσων ειπώθηκαν στην εκδήλωση, ο φοιτητής της ΣΑΣΣ που πραγματοποιεί την πρακτική άσκηση στο κομμάτι της Γενικής Ιατρικής κ. Κωνσταντίνος Κατσικάτσος, με τις υποδείξεις της εκπαιδεύτριάς του κα Γεωργίας Ευθυμιάδη, προχώρησε στην επίδειξη του πρακτικού μέρους, ώστε να γίνουν ευκολότερα αντιληπτά τα βήματα, αμέσως μετά το ατύχημα με θύμα ένα παιδί.

Η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ΚΥΦ θα συνεχιστεί

….