Έλαβαν την ευλογία των Εικόνων οι κάτοικοι του Γριζάνου και του Αχλαδοχωρίου

Κάτοικοι συναντήθηκαν μεταξύ των δυο χωριών μεταφέροντας στα χέρια τους Εικόνες Αγίων των δυο Εκκλησιών

Δεκάδες πιστών, άνθρωποι δυο χωριών της Φαρκαδόνας έσμιξαν το πρωί της Τρίτης του Πάσχα να ανταλλάξουν ευχές και αναβιώνοντας ένα έθιμο χρόνων. Ο λόγος για τους κατοίκους δυο ενοριών του Γριζάνου και του Αχλαδοχωρίου που συναντήθηκαν στα όρια των δυο χωριών μεταφέροντας τα εικονίσματα από τις εκκλησίες τους, με αφορμή την εορτή του Πάσχα.

Τηρώντας την θρησκευτική παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους, έβγαλαν τις εικόνες από τις δυο εκκλησίες των χωριών τους, για να τις προσκυνήσουν και να ζητήσουν τη Χάρη των Αγίων.
Σύμφωνα με το έθιμο, το οποίο χάνεται στα βάθη των αιώνων, οι κάτοικοι μεταφέρουν στα χέρια τους τις εικόνες της Παναγίας οι μεν του Αχλαδοχωρίου, των διάφορων Αγίων εκείνοι του Γριζάνου και συναντιούνται στα μέσα της διαδρομής των δυο όμορων οικισμών. Το έθιμο παλιότερα λάμβανε τη μορφή λιτανείας με τους κατοίκους να ζητούν, να εύχονται και να αιτούνται ευφορία των καρπών της γης, ενόψει και της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Πέραν των προαναφερομένων οι κάτοικοι των δυο χωρών ζητούσαν από τους Αγίους πνευματική αγαλλίαση και στήριξη, καταθέτοντας πληθώρα προσωπικών αιτημάτων.
Έτσι νωρίς το πρωί της Τρίτης της Διακαινησίμου οι κάτοικοι των δυο χωριών, άνθρωποι κάθε ηλικίας αναβίωσαν το έθιμο των «εικονισμάτων». Οι κάτοικοι του Αχλαδοχωρίου πέραν των άλλων Εικόνων μετέφεραν και την Εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας που μεταφέρθηκε το πρωί της Δευτέρας από την Οιχαλία στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας.
Στην υποδοχή των εικόνων και στη δέηση που ακολούθησε παρουσία των ιερέων των χωριών, οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι και δη οι γυναίκες των οικισμών τραγούδησαν και χόρεψαν τραγούδια της Πασχαλιάς, τα Πασχαλιόγουρτα, που ερμηνευόταν τόσο τις ημέρες που διανύουμε, όσο και σε άλλες μεγάλες γιορτές μέχρι και την Ανάληψη του Χριστού μας.
Το έθιμο αναβίωνε αρκετά παλιά, ωστόσο για αρκετά χρόνια είχε πάψει να αναπαριστάται. Προ τριετίας επανήλθε χάρη στην θέληση γεραιότερων κατοίκων των δυο χωριών και των ιερέων τους.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο δήμαρχος Φαρκαδόνας κ. Θανάσης Μεριβάκης καθώς και πλήθος αιρετών της περιοχής.