Ελένη Στεργίου – Μπότη: Έμαθα να κοιτάω τον κόσμο κατάματα

Η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Φαρκαδόνας και εκ νέου υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το συνδυασμό του υποψηφίου δημάρχου κ. Γιάννη Σακελλαρίου μιλά χωρίς φόβο για το παρελθόν ενώ στέκεται και στο παρών, δηλώνοντας ότι δεν μετάνιωσε ποτέ, αντιθέτως σήμερα αισθάνεται δικαιωμένη για πολλά πράγματα

«Θεωρώ ότι όσοι με είχαν στηρίξει με την ψήφο τους το 2014 και τους ευχαριστώ θερμά, είχαν δει στο πρόσωπο το δικό μου και της οικογένειας μου, την καθαρότητα των λόγων και των πράξεων μας, σε κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο, μιας και διατηρούμε την δική μας επιχείρηση στην περιοχή της Φαρκαδόνας, ζούμε και εργαζόμαστε εδώ, δημιουργήσαμε την οικογένειά μας εδώ, στο τόπο που γεννηθήκαμε και αγαπήσαμε και πονάμε.»/Από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μου δεν έθεσα σε πρώτη προτεραιότητα το «εγώ», προέβαλα το εμείς. Προέβαλα το κοινωνικό συμφέρον κι όχι το ατομικό. Δεν κινήθηκα με γνώμονα το οικονομικό συμφέρον κι αυτό είναι ένα στοιχείο που με κάνει σήμερα υπερήφανη, να βγαίνω στο δρόμο και να κοιτάω τους πολίτες κατάματα, κι όχι να λοξεύω. Όλα αυτά που συνέβησαν κατά το παρελθόν με δυνάμωσαν και δεν με καταρράκωσαν.

Ζει, εργάζεται και κατοικεί μόνιμα με τη οικογένεια της στη Φαρκαδόνα. Γνώστης των προβλημάτων των πολιτών, που αγωνιούν για το καλύτερο για την περιοχή τους. Η Ελένη Στεργίου – Μπότη, μια ισχυρή παρουσία στο κοινωνικό, επαγγελματικό και αυτοδιοικητικό κομμάτι της περιοχής μας, μιλά στην «KPHNH LIVE» σε μια εφ’ όλης της ύλης κουβέντα.

Γυρίζει το χρόνο πίσω ανατρέχοντας στο παρελθόν ενώ στρέφει την προσοχή της και στο παρών. 

Όπως ανέφερε δεν μετανιώνει για τις όποιες αποφάσεις της, αντιθέτως ισχυρίζεται ότι αγωνίστηκε με τις όποιες συνέπειες γνωρίζουμε όλοι, για το συλλογικό συμφέρον κι όχι το προσωπικό.

Όπως ανέφερε, πάντα από παιδί έως και σήμερα που είναι γυναίκα, σύζυγος, μητέρα, έμαθε να κοιτάζει τους ανθρώπους στα μάτια. Να ακούει τα προβλήματα τους και να επιδιώκει την επίλυση. Στοιχεία που διακρίνουν το χαρακτήρα της. Η ανεξαρτηκοποιηθείσα εδώ και αρκετούς μήνες δημοτική σύμβουλος, αναφέρθηκε στην απόφαση της να συμπαραταχτεί με το συνδυασμό του υποψηφίου, δημάρχου Φαρκαδόνας κ. Γιάννη Σακελλαρίου, μια απόφαση εύκολη για την ίδια, καθώς πέραν της εκτίμησης για το πρόσωπό του, διέκρινε την ειλικρίνεια, το ήθος και την αλήθεια.

Στο ερώτημα, τι χρειάζεται σήμερα ο Δήμος Φαρκαδόνας, υπήρξε σαφής. «Αλλαγή»…

Απέχουμε λίγες μόνο εβδομάδες από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου. Εδώ και αρκετό διάστημα δηλώσατε τη στήριξή σας στο πρόσωπο του υποψηφίου δημάρχου κ. Γιάννη Σακελλαρίου. Ήταν εύκολη αυτή σας η απόφαση;  

Εδώ και αρκετό διάστημα, μετά το ενδιαφέρον του κ. Σακελλαρίου, να ηγηθεί ενός συνδυασμού για την διεκδίκηση του Δήμου Φαρκαδόνας, εμφανίστηκα υπέρμαχη της υποψηφιότητάς του, και αποφάσισα να στηρίξω, μέσω της υποψηφιότητάς μου, τον ίδιο και την παράταξή του. Η απόφασή μου ήταν εύκολη μιας και μετά την συζήτηση που πραγματοποίησα με τον σύζυγό μου, όπως και με συγγενικά και φιλικά πρόσωπα, κατέληξα στην απόφαση της στήριξης. Πραγματικά δεν δυσκολεύτηκα γι’ αυτή την απόφαση μιας και στο πρόσωπο του κ. Σακελλαρίου, χρόνια τώρα, τόσο εγώ, όσο και το σύνολο των συνδημοτών μου, διέκριναν και συνεχίζουν να διακρίνουν την καθαρότητα, το ήθος και την προσφορά αυτού του ανθρώπου τόσο στον τομέα της πολιτικής, της υγείας και γενικά της κοινωνίας μας. Είναι πραγματικά ο μόνος άνθρωπος που με συνοδοιπόρους όλους εμάς που θα τον ακολουθήσουμε μπορεί να χαράξει μια άλλη αναπτυξιακή πορεία στο Δήμο Φαρκαδόνας, απομακρύνοντας από τα δεινά που τον ταλανίζουν τα τελευταία χρόνια.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, συμμετείχατε στο συνδυασμό του νυν δημάρχου Θανάση Μεριβάκη. Τότε είχατε εκλέγει πρώτη σε σταυρούς προτίμησης. Μετά τους απολογισμούς που κάνετε, τι πιστεύετε ότι είδε ο κόσμος, στηρίζοντας καθολικά την τότε υποψηφιότητα σας;

Στο ερώτημά που με απευθύνεται δεν μπορώ να είμαι πλήρως αντικειμενική. Ωστόσο θα προσπαθήσω να σας απαντήσω, αν και η απάντηση αυτή θα ήταν καλύτερο να δοθεί από τον απλό πολίτη, ο οποίος μπορεί να εκτιμήσει και να κρίνει. Θεωρώ ότι όσοι με είχαν στηρίξει με την ψήφο τους το 2014 και τους ευχαριστώ θερμά, είχαν δει στο πρόσωπο το δικό μου και της οικογένειας μου, την καθαρότητα των λόγων και των πράξεων μας, σε κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο, μιας και διατηρούμε την δική μας επιχείρηση στην περιοχή της Φαρκαδόνας, ζούμε και εργαζόμαστε εδώ, δημιουργήσαμε την οικογένειά μας εδώ, στο τόπο που γεννηθήκαμε και αγαπήσαμε και πονάμε. Διέκριναν την αγάπη μου για τόπο, την προσφορά, το ήθος, την ευγένεια, την αγνότητα. Διέκριναν την ειλικρίνεια και την αλήθεια. Όλα αυτά τα στοιχεία θεωρώ ότι αποτέλεσαν το έναυσμα για να με στηρίξει ο κόσμος.

Η εκλογή σας και η συνέχεια η πορεία σας στον αυτοδιοικητικό στίβο πέρασε από χίλια δυο κύματα; Αλήθεια όλη αυτή η κατάσταση που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια, σας πίκρανε; Μετανιώσατε για κάτι;

Κοιτάχτε να δείτε. Πραγματικά τα εμπόδια ήταν πολλά, αν ισχυριζόμουν ότι δεν πικράθηκα θα ήταν ψέμα, ότι δεν μετάνιωσα για κάτι είναι το μόνο σίγουρο. Δεν θέλω να μπω στη διαδικασία να κριτικάρω, καθώς δεν στέκομαι στα παλιά, αλλά κοιτάω μπροστά και στην παρούσα φάση δεν έχω λόγο να ασκήσω κριτική. Την κριτική την ασκεί ο δημότης, που βλέπει και κρίνει στην πορεία του με την ψήφο του. Από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μου δεν έθεσα σε πρώτη προτεραιότητα το «εγώ», προέβαλα το εμείς. Προέβαλα το κοινωνικό συμφέρον κι όχι το ατομικό. Δεν κινήθηκα με γνώμονα το οικονομικό συμφέρον κι αυτό είναι ένα στοιχείο που με κάνει σήμερα υπερήφανη, να βγαίνω στο δρόμο και να κοιτάω τους πολίτες κατάματα, κι όχι να λοξεύω. Όλα αυτά που συνέβησαν κατά το παρελθόν με δυνάμωσαν και δεν με καταρράκωσαν. Με όπλισαν με υπομονή και θάρρος, για να χτυπήσω το χέρι στο τραπέζι και να πω φτάνει ως εδώ.

Το περασμένο καλοκαίρι καταθέσατε την ανεξαρτητοποίησή σας, από τον συνδυασμό της συμπολίτευσης. Τι ήταν αυτό που ξεχείλισε το ποτήρι;

Όπως γνωρίζετε και μέσω της επιστολής που είχα κοινοποιήσει το περασμένο καλοκαίρι οι λόγοι ήταν πολλοί. Καθαιρέθηκα από αντιδήμαρχος λίγους μήνες πριν ανάληψη μου, μιας και διαφώνησα εντόνως με τη διοργάνωση, του τότε Χριστουγεννιάτικου, Θεματικού Πάρκου, της «Ζωντανής Φάτνης, όπου και δικαιώθηκα χρόνια μετά. Ωστόσο έδωσα τόπο στην οργή και ανέλαβε καθήκοντα αντιδημάρχου Καθαριότητας λίγα χρόνια αργότερα. Στην πορεία ακολούθησαν κι άλλα πολλά με επίκεντρο τις καταγγελίες που είχαν μεταφερθεί από την αντιπολίτευση και αφορούσαν την ΔΕΥΑΦ και το δήμαρχο. Αισθάνθηκα ότι απλώς ακολουθώ χωρίς να μου επιτρέπεται να έχω ουσιαστικό ρόλο συμμετοχής, βοήθειας και υποστήριξης, στην προσπάθεια που ξεκίνησε προεκλογικά το 2014.

Όταν οι αποφάσεις λαμβάνονται από ένα στενό ηγετικό πλαίσιο, χωρίς να ακούγεται το σύνολο των φωνών των δημοτικών συμβούλων μιας ομάδας, που δεν τους επιτρέπεται να ασκήσουν ουσιαστικά και εποικοδομητικά το ρόλο που, με την ψήφο τους, οι δημότες τους έταξαν, ως αιρετούς, τότε δεν έχει νόημα. Σας είπα και επαναλαμβάνω. Είμαι υπερήφανη που δικαιώθηκα.

Αλήθεια τι δεν προλάβατε να κάνετε στην παρούσα πορεία σας και θα θέλατε να το πράξετε στην επόμενη, αν οι πολίτες του Δήμου Φαρκαδόνας σας με τη ψήφο τους, σας οδηγήσουν εκ νέου στα δημοτικά έδρανα;

Πραγματικά ο χρόνος που μου δόθηκε ήταν ελάχιστος, μετά τα όσα εμπόδια συνάντησα σ΄ αυτό το όμορφο πέρασμα από την τοπική αυτοδιοίκηση. Το 2014 ανέλαβα το φάκελο της αντιδημαρχίας Παιδείας – Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Είχα πολλές ιδέες και στόχους, τους οποίους δεν πρόλαβα καν να ξεδιπλώσω ή αυτούς που υλοποίησα ήταν ελάχιστοι με εκείνους που πάσχιζα να υλοποιήσω.

Στους τομείς της εν λόγω αντιδημαρχίας είχα μεγάλο πλάνο, εξάλλου ας μην ξεχνάμε ότι εργαζόμουν στο τομέα της Υγείας και λάμβανα καθημερινά πολλά μηνύματα και προτάσεις από τους συνδημότες όλων των χωριών. Μηνύματα και προτάσεις λαμβάνω και από τα παιδιά μου, τα οποία αναζητούν διεξόδους στο αθλητισμό και τον πολιτισμό που υστερούμε κατά πολύ σε σχέση με άλλους Δήμους. Μηνύματα μου στέλνουν και οι επαγγελματίες μιας και τελευταία εργάζομαι στην οικογενειακή επιχείρηση που διατηρούμε στην Φαρκαδόνα.

Και στον τομέα της Καθαριότητας;

Διετέλεσα αντιδήμαρχος επί σειρά μηνών, αποτελώντας μια από τις ελάχιστες γυναίκες αιρετούς της χώρας που έλαβε ένα τόσο δύσκολο φάκελο. Πραγματικά τους μήνες που διετέλεσα αντιδήμαρχος Φαρκαδόνας, κατάφερα αρκετά πράγματα να νοικοκυρέψω το Δήμο, και να είμαι παρούσα καθημερινά από τις 6:30 το πρωί στο μηχανοστάσιο του Δήμου και εποπτεύοντας στα χωριά.

Η συνεργασία με τους προέδρους των 18 χωριών του Δήμου μας,  αλλά και με τους υπαλλήλους ήταν άψογη καθώς πρώτα τους έβλεπα, ως ανθρώπους και μετά ως εργαζόμενους. Αυτό το γεγονός βοήθησε ώστε να εργαστούμε άψογα, να βαδίσουμε με συνεργασία και πραγματικά να πασχίσουμε για την καθαριότητα. Κι αυτό φάνηκε. Κανένας δρόμος βρόμικος, κανένας σχολικός χώρος με χόρτα, κανένας δημόσιος χώρος που να προβάλει αντιαισθητική εικόνα.

Τι χρειάζεται ο Δήμος Φαρκαδόνας σήμερα;

Αλλαγή. Είμαι κάθετη σ’ αυτό. Να γυρίσει σελίδα και να κινηθεί αναπτυξιακά με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον, αυτό που θα έχει πρωταγωνιστή τον πολίτη και τις απαιτήσεις του. Να στρέψει την προσοχή στον πρωτογενή τομέα, γεωργία – κτηνοτροφία. Να ενδιαφερθεί για το θρησκευτικό τουρισμό. Να αγωνιστεί για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό. Να προβάλει την διαφάνεια, την αξιοπρέπεια και την αξιοκρατία.

Από την πλευρά μου θα είμαι παρούσα σε όλες τις προκλήσεις, θα είμαι κοντά στο συνδυασμό που επέλεξα να ακολουθήσω και θα δώσω την ψυχή μου για να μην απογοητεύσω όλους εκείνους που θα με στηρίξουν με την ψήφο τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές.