Ένα μοναδικό βιβλίο του Ιστοριοδίφη κ. Κώστα Σπανού μετά από 30 χρόνια μελέτης

Το λεξικό των θεσσαλικών βαφτιστικών ονομάτων (15ος – 19ος αι.)

Μετά από πολύχρονη μελέτη, σε προθέσεις και κατάστιχα των θεσσαλικών μοναστηριών, ο Κώστας Σπανός, εκδότης του ιστορικού περιοδικού «Θεσσαλικού Ημερολογίου», εξέδωσε το «Λεξικό των θεσσαλικών βαφτιστικών ονομάτων, 15ος-19ος αιώνας» (Λάρισα 2018, σ. 256).

Ο Κώστας Σπανός, από το 1985 άρχισε να μελετάει και να δημοσιεύει ποικίλα μοναστηριακά χειρόγραφα και να αποδελτιώνει τα ονόματα των Θεσσαλών που αφιέρωναν κάτι στα μοναστήρια, κυρίως των Μετεώρων και του Αγίου Βησσαρίωνα  (Δουσίκου), της Ολυμπιώτισσας, του Σπαρνού, της Κορώνας, της Ρεντίνας, της Δρακότρυπας, της Ξενιάς και της Σκιάθου. Παράλληλα αξιοποιούσε και σχετικά δημοσιεύματα συνεργατών του περιοδικού. Όπως διαπιστώνει ο αναγνώστης, στη βιβλιογραφία του αναφέρονται 303 δημοσιεύματα και μερικοί κώδικες ανέκδοτοι.

Στο Λεξικό έχουν καταχωρισθεί 1208 βαφτιστικά ονόματα, πολλά από τα οποία έχουν χαθεί πριν από πολλά χρόνια.

Τα ονόματα έχουν κατανεμηθεί σε 17 περιοχές της Θεσσαλίας και για το καθένα προσδιορίζεται η περιοχή, το έτος και το πόσες φορές αναφέρεται κάθε έτος. Τα βαφτιστικά προέρχονται από το εκκλησιαστικό εορτολόγιο, από τη λαϊκή παράδοση, από την Ιστορία και από τα ονόματα. Μερικά από αυτά, όπως ο Γεώργιος, ο Δημήτριος, η Μαρία κλπ. εμφανίζονται με 30-85 μορφές, με τα πολλά υποκοριστικά τους.

larissanet.gr