Επέστρεψε στα πάτρια χώματα ο Ήρωας του Μεγάλου Κεφαλόβρυσου

Μετά από 43 χρόνια τα οστά του Έφεδρου Ανθυπασπιστή Αθανάσιου Καραγεώργου επέστρεψαν στο χωριό από την μαρτυρική Μεγαλόνησο

Πριν από 43 ολόκληρα χρόνια μάνα, πατέρας και αδέλφια αποχαιρετούσαν το παλικάρι τους, τον Αθανάσιο Καραγεώργο, που μαζί με άλλα άξια τέκνα της Πατρίδας, ενίσχυαν τον άνισο αγώνα που έδιναν οι Ελληνοκυπριακές δυνάμεις στη Μεγαλόνησο, συνεπείς στους όρκους που έδωσαν ως Έλληνες Στρατιώτες.

Ένιωθαν υπερηφάνεια, όπως εξάλλου όλοι οι γονείς, όταν αποχαιρετούν τα παλικάρια τους, που καλούνται να εκτελέσουν το χρέος τους προς την πατρίδα.

Δυστυχώς όμως, το παλικάρι του Μεγάλου Κεφαλοβρύσου, ο Αθανάσιος Καραγεώργος δεν επέστρεψε ξανά στο χωριό, έμελε να θυσιαστεί στη Μεγαλόνησο, στις 16 Αυγούστου 1974.

Οι γονείς του 21χρονου τότε παλικαριού δεν έκλαψαν ποτέ. Ο πόνος βουβός και των 5 αδελφών που περίμεναν με  την ελπίδα της επιστροφής του αγνοούμενου αδελφού.

Με την ελπίδα να είναι ζωντανός κάπου στην Κύπρο. Η ελπίδα όμως έμελε να σβήσει λίγες μέρες πριν, με την πιστοποίηση των οστών μέσω DNA που έγινε σε οστά που βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στην μαρτυρική Κύπρο. Μεταξύ των οστών που εντοπίστηκαν, πιστοποιήθηκαν κι εκείνα του Έφεδρου Ανθυπασπιστή ΠΖ της ΕΛ.ΔΥ.Κ. Αθανάσιου Καραγεώργου.

Οι πληροφορίες γύρω από το θάνατο του Τρικαλινού Ήρωα συγκεχυμένες. Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με ακρίβεια πως σκοτώθηκαν τα 12 παλικάρια που έπεσαν υπέρ Πατρίδος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν από τα κατοχικά στρατεύματα των Τούρκων. Στον ομαδικό τάφο βρέθηκαν οστά τα οποία ήταν τσακισμένα από την αγριότητα των Τούρκων, ενώ ένας από τους στρατιώτες, εντοπίστηκε με δεμένα τα χέρια του από τα κορδόνια των αρβυλών του.

Σαράντα τρία χρόνια μετά το Μεγάλο Κεφαλόβρυσο, αδέλφια, ανίψια, συγγενείς και φίλοι, όλο το χωριό, υποδέχτηκαν τα οστά του Ήρωα της Κύπρου. Ο 21χρονος στρατιώτης μετά από 43 χρόνια επέστρεψε στα γενέθλια χώματα που δεν είδε ποτέ ξανά από το 1974. Επέστρεψε για να σμίξει με τα αδέλφια του που φώναζαν μαζί με όλο το χωριό Ήρωας. Επέστρεψε για να σμίξει μαζί με τους γονείς τους, που δεν άντεξαν και πέθαναν λίγα χρόνια μετά το 1974 με βαρύ καημό.

Εκεί δίπλα από την οστεοθήκη, που πραγματικά ήταν τόσο μικρή για να χωρέσει τόση ανδρεία και παλικαριά, τυλιγμένη με την γαλανόλευκη και τη σημαία της Κύπρου, στεκόταν τα αδέλφια και τα ανίψια του που υποδέχτηκαν τα Άγια κόκαλά του.

Στρατιωτικό άγημα, επίσημοι και πλήθος κόσμου, απέδωσαν το ύστατο χαίρε στον ήρωα Αθανάσιο Καραγεώργο.

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσόστομος στο Ναό του Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Μεγάλου Κεφαλοβρύσου. Λίγο αργότερα ακολούθησαν ομιλίες από τον κ. Αθανάσιο Καραγεώργο, ανιψιό, που έφερε το όνομά του θείου του, το πρόεδρο του χωριού κ. Κώστα Τσίνα καθώς επίσης και τον Συμεών Εκιζόγλου, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών ΕΛ.ΔΥ.Κ. που αναφέρθηκαν στο Θάρρος και την Ανδρεία που έδειξαν τα παλικάρια μας. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων μπροστά από το μνημείο που κατασκευάστηκε στην είσοδο του νεκροταφείου του χωριού που τοποθετήθηκαν τα οστά.

Ξύπνησαν μνήμες σε έναν συνδημότη μας…συμπολεμιστή του Αθανάσιου Καραγιώργου

Δυσάρεστες μνήμες του παρελθόντος, από την εμπόλεμη κατάσταση στη μαρτυρική Κύπρο, ζωντάνεψαν στα μάτια δυο Τρικαλινων, ενός εξ αυτών καταγόμενου από τον Κλοκοτό, κατά τον επαναπατρισμό των οστών του Ήρωα της ΕΛ.ΔΥ.Κ. Αθανάσιου Καραγεώργου.

Όπως διαβάζουμε στο ΤΡΙΚΚΗPRESS o συνδημότης Πασχάλης Παπαναστασίου και o Αλέξανδρος Μπαλατσούκας, στρατιώτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου το 1974 θυμούνται τα μαρτυρικά γεγονότα. Έρχονται να φέρουν στις μνήμες τους τα δυσάρεστα γεγονότα που οδήγησαν στο θάνατο δεκάδες συμπολεμιστές τους, που όρθωσαν ανάστημα μπροστά στους Τούρκους υπερασπιζόμενοι τα πάτρια χώματα.

Ο Πασχάλης Παπαναστασίου από τον Κλοκοτό (δεξιά) και ο Αλέξανδρος Μπαλατσούκας

«Έπεφταν από πάνω μας βόμβες, ζήσαμε την κόλαση,  σωθήκαμε από θαύμα» θυμούνται οι δυο πρώην στρατιώτες Πασχάλης Παπαναστασίου και Αλέξανδρος Μπαλατσούκας.

Οι δυο επιζώντες των μαρτυρικών γεγονότων περιγράφουν με αφοπλιστική ειλικρίνεια τα όσα έζησαν.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση σήμερα Τρίτη υποδέχτηκαν τα οστά του ήρωα συμπολεμιστή τους από το Μεγάλο Κεφαλόβρυσο πεσόντα στην Κύπρο, στρατιώτη της ΕΛ.ΔΥ.Κ., Αθανάσιου Καραγεώργου.

Το συγκλονιστικό της όλης υπόθεσης είναι ότι οι δυο Τρικαλινοί στρατιώτες ήταν δίπλα την ώρα έχανε τη ζωή του μαζί με τους συμπολεμιστές τους.

Σήμερα απευθύνουν παράκληση προς την πολιτεία, επειδή οι προσπάθειες που έκαναν όλα αυτά τα χρόνια απέβησαν άκαρπες, να δοθεί κάποια αποζημίωση στην οικογένεια του άτυχου Αθανασιου Καραγεώργου.

Τα χρόνια πέρασαν, ο Αλέξανδρος Μπαλατσούκας και ο Πασχάλης Παπαναστασίου πέτυχαν στη ζωή τους, συνταξιούχοι σήμερα δεν ξεχνούν τα όσα πέρασαν και πάντα θυμούνται τα παλικάρια που έχασαν τη ζωή τους στην Μεγαλόνησο.