Επετειακή εκδήλωση με τοπικό στοιχείο στο δημοτικό σχολείο Ζάρκου

Αναφορά μέσω σκετς στην ηρωική μάχη του Υψώματος 731 και στη συμμετοχή Ζαρκινών και Τρικαλινών μαχητών

Το Μάρτιο του 1941 οι Ιταλοί ετοιμαζόντουσαν να εξαπολύσουν την μεγάλη και πολυδιαφημισμένη εαρινή επίθεσή τους, ρίχνοντας 12 μεραρχίες τους πλήρως εξοπλισμένες επάνω σε 6 ελληνικές κουρασμένες από τις μάχες και ελλιπώς εξοπλισμένες. Για την συγκεκριμένη επίθεση ο Μουσολίνι έφτασε στην Αλβανία για να παρακολουθήσει τις μάχες.

Η επίθεση ξεκίνησε στις 9 Μαρτίου του 1941. Οι Έλληνες στρατιώτες αμύνονταν του ιερού ελληνικού εδάφους με νύχια και με δόντια εναντίον του πολυάριθμου εχθρού.

Έξω από την περιοχή Κλεισούρα, υπήρχε ένα ύψωμα, το 731, στο οποίο έμελλε να προστεθούν μερικές ακόμη χρυσές σελίδες ανδρείας, θάρρους και θυσίας για την χώρα μας και το στρατό μας. Το ύψωμα το ήθελαν οι Ιταλοί για να μπορούν να ελέγχουν τις γύρω περιοχές, δρόμους και φυσικά να μπορούν να καθοδηγούν το πυροβολικό τους με επιτυχία εναντίον των Ελλήνων. Καθώς ξημέρωνε η 9η Μαρτίου του 1941, οι Ιταλοί άρχισαν να βομβαρδίζουν το ύψωμα και τους εκεί Έλληνες μαχητές με πυροβόλα, όλμους και αεροπορία. Σ’ εκείνο το ύψωμα είχαν ταμπουρωθεί οι μαχητές του 5ου Συντάγματος της 1ηςμεραρχίας του ελληνικού στρατού με Θεσσαλούς στρατιώτες καταγόμενους κυρίως από την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα…κάποιοι καταγόμενοι από το Ζάρκο και τα γύρω χωριά…

Τα παραπάνω αποτελούν ένα μικρό μέρος της νικηφόρας, για τους Έλληνες, ιστορικής, εννιαήμερης μάχης του Υψώματος 731.

Αφιερωμένη στους μαχητές του Υψώματος 731 υπήρξε η σχολική γιορτή των μαθητών του δημοτικού σχολείου Ζάρκου με αφορμή την επέτειο του «ΟΧΙ». Η γιορτή τιτλοφορούνταν «9 Μαρτίου 1941» και προετοιμάστηκε από το δάσκαλο κ. Κώστα Πολύμερο. Αφιερώθηκε σύμφωνα με τον ίδιο στους Ζαρκινούς που συμμετείχαν στην μάχη του Υψώματος, καθώς επίσης και στο παππού του, Αθανάσιο Αναστασόπουλο.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο διευθυντής Α/μιας Εκπαίδευσης κ. Μπουλούμπασης Χρήστος , ο Πρόεδρος του Τ.Δ Ζάρκου κ. Γιάννης Βούλγαρης καθώς και πλήθος κόσμου.

Τα θερμά συγχαρητήρια στους δασκάλους και στον υπεύθυνο της γιορτής, πολύ περισσότερο στους μαθητές απηύθυνε ο κ. Μπουλούμπασης. Μίλησε για τη σημαντικότητα τέτοιων γιορτών που βοηθούν τους μαθητές να γνωρίσουν την τοπική ιστορία.

Ο κ. Πολύμερος ευχαρίστησε τους μαθητές, τους Ζαρκινούς, τη δ/ντρια κα Καλλιτσουνάκη Γεωργία και τους συναδέλφους που ήταν δίπλα του!!!