Επιτακτική ανάγκη η συνεχής ενημέρωση

Οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Φαρκαδόνας συνεχίζουν την εκστρατεία ενημέρωσης των μαθητών

Σήμερα οι φορείς σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων ανά τον κόσμο είναι πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια, αριθμός που αυξάνεται δραματικά, κυρίως γιατί τα περισσότερα είναι εντελώς ασυμπτωματικά και μπορεί κάποιος να είναι φορέας επί δεκαετίες χωρίς να το γνωρίζει.

Κοινό χαρακτηριστικό όλων είναι η μετάδοση τους μέσω της σεξουαλικής επαφής, καθώς και ότι αποτελούν λοιμώδη νοσήματα. Η μετάδοση τους έχει άμεση σχέση με τον τρόπο ζωής και τη σεξουαλική μας συμπεριφορά, και μπορεί μακροχρόνια να προκαλέσουν σοβαρότατες επιπλοκές στην υγεία μας. Η ενημέρωση λοιπόν, σχετικά με την πρόληψη τους αρχικά και τη συμπτωματολογία τους κατ’ επέκταση, είναι ζωτική.

Στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, κυρίως του AIDS, και τους τρόπους προφύλαξης ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που διοργανώθηκε σήμερα στο Γενικό Λύκειο Οιχαλίας από την διεύθυνση του σχολείου και την επιστημονική ομάδα του Κέντρου υγείας Φαρκαδόνας.

Η ενημέρωση των μαθητών έγινε από τη γενική γιατρό κα. Γεωργία Ευθυμιάδη και τους φοιτητές Ιατρικής που πραγματοποιούν την πρακτική τους στο ΚΥΦ, Γιώργο Παπαδημητρίου και Άννα Μπουλούμπαση.

Η κα. Γεωργία Ευθυμιάδη τόνισε ότι η εκδήλωση γίνεται στo πλαίσιοo της ανάγκης της συνεχούς γνώσης και ενημέρωσης που είναι το αρχικό όπλο κάθε νέου ανθρώπου και κάθε πολίτη.

Τα μηνύματα από επιστημονικής πλευράς είναι αισιόδοξα γιατί όντως τα επιτεύγματα πάνω σ’ αυτή την νόσο που ήταν μάστιγα, την έχουν μετατρέψει σε μία ιάσιμη χρόνια νόσο. Αλλά δυστυχώς τα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα από την άλλη πλευρά είναι τέτοια που δεν αφήνουν τους ανθρώπους και τους λαούς που υποφέρουν να απαλλαχθούν από αυτά.

Η κα Ευθυμιάδη τόνισε ότι η εν λόγω νόσος είναι διαχρονική ασθένεια ενώ στάθηκε παράλληλα στην απουσία ενημέρωσης των παιδιών πάνω σε θέματα προφύλαξης.