Επιτέλους ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ

Μετά από μεγάλη καθυστέρηση τέθηκε σε εφαρμογή η ηλεκτρονική πύλη του ΟΠΕΚΕΠΕ που θα δέχεται τις δηλώσεις των αγροτοκτηνοτρόφων μέχρι τις 15 Μαΐου

Με το «καλημέρα» της έναρξης της υποβολής των δηλώσεων του ΟΣΔΕ σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο δεν αποφεύχθηκαν τα προβλήματα, προκαλώντας ταλαιπωρία σ’ όλους εκείνους που ασχολούνται με τη διαδικασία.

Μπορεί η ηλεκτρονική πύλη να άνοιξε το απόγευμα της Τετάρτης, ωστόσο τα προβλήματα ήταν ορατά από την έναρξη της εφαρμογής καθώς το σύστημα παρουσίαζε τεχνικά θέματα που έκαναν αδύνατη την υποβολή των δηλώσεων που υπήρξαν μικρές σε όγκο και καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Τα τεχνικά προβλήματα έθεσαν σε άμεση ετοιμότητα τον ΟΠΕΚΕΠΕ για να μην υπάρξουν νέες καθυστερήσεις, μιας και την φετινή χρονιά σε αντίθεση με προηγούμενα έτη η υποβολή μεταφέρθηκε αρκετά πίσω και ο χρόνος σαφώς πιέζει, τόσο τα γραφεία που αναλαμβάνουν την διεκπεραίωση της υποβολής, όσο και τους αγρότες-κτηνοτρόφους.

Η εξέλιξη αυτή μόνο ανακούφιση προκαλεί σ’ όλους τους εμπλεκομένους στο ΟΣΔΕ, καθώς η καθυστέρηση είχε δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία σχετικά με τη δυνατότητα συλλογής των αιτήσεων σύμφωνα με τις επιταγές της κοινοτικής νομοθεσίας.

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι πλέον έχουν χρονικό διάστημα για την συγκέντρωση των δικαιολογητικών και την υποβολή μέχρι τις 15 Μαΐου ενώ για τις εκπρόθεσμες αιτήσεις που θα υποβληθούν μέχρι τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019, επιβάλλεται ποινή 1% για κάθε εργάσιμη μέρα επί της δικαιούμενης ενίσχυσης (εκτός των περιπτώσεων ανωτέρας βίας και εξαιρετικών περιστάσεων).

Η υποβολή της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης για το 2019, δια της οποίας χορηγούνται όλες οι άμεσες ενισχύσεις, οι ενισχύσεις των μέτρων των μικρών νησιών Αιγαίου Πελάγους, καθώς και εκείνες των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης που συνδέονται με εκτάσεις ή ζωικό κεφάλαιο. Η ενιαία αίτηση ενίσχυσης υποβάλλεται ηλεκτρονικά είτε απευθείας από τον γεωργό, μέσω on-line συστήματος στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, είτε μέσω Κέντρου Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), που έχει πιστοποιηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ειδικά για τον σκοπό αυτόν.

Προς ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων, θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Οργανισμού το έγγραφο «Οδηγίες διαδικασίας υποβολής ενιαίας αίτησης ενίσχυσης έτους 2019 και ενεργοποίησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης» για την υποβολή της αίτησης.