Ερείπια που ξυπνούν ακόμη και σήμερα αναμνήσεις στο Ζάρκο

DSC_0234

Πέραν των πολλών ομορφιών και ιστορικών μνημείων που συναντά κανείς στο δημοτικό διαμέρισμα του Ζάρκου του Δήμου Φαρκαδόνας, είναι και τα ερείπια των δυο στρατοπέδων που φιλοξένησαν χρόνια πριν εκατοντάδες νέους από τη Θεσσαλία και το σύνολο της χώρας.

Δυο στρατόπεδα που λειτούργησαν για δυο και πλέον δεκαετίες στην ανατολική πλευρά του Ζάρκου ενώ ανέστειλαν την δραστηριότητά τους στα μέσα της δεκαετίας του 1970 μετά από τον παροπλισμό τους και τη μεταφορά τους σε άλλα σημεία της χώρας, μεταξύ των οποίων και του Έβρου. Δυο στρατόπεδα, ενός τάγματος Πεζικού, ενός ΤΥΠ κι μιας Μονάδας Επιστρατεύσεως (τα δυο τελευταία λειτουργούσαν στον ίδιο χώρο στις εγκαταστάσεις που βρισκόταν βόρεια του χωρίου στο Β’ Στρατόπεδο Ζάρκου).

Εδώ και χρόνια στα δύο πρώην στρατόπεδα, φυσικό εξάλλου, κυριαρχεί η εγκατάλειψη. Απομένουν μόνο ερείπια των κτηρίων που καταμαρτυρούν την υπάρξει οργανωμένων στρατοπέδων.

Ο φακός του «KriniLive» περιηγήθηκε στο χώρους καταγράφοντας μοναδικές εικόνες. Εντός του Α’ Στρατοπέδου προκαλεί δέος το άγαλμα του Άγνωστου Στρατιώτη, μια μοναδική δημιουργία, η οποία σύμφωνα με μαρτυρίες φέρεται να φιλοτεχνήθηκε από στρατιώτες που υπηρετούσαν την θητεία τους στο συγκεκριμένο στρατόπεδο. Το συγκεκριμένο μνημείο παρά το πέρας των χρόνων διατηρείται σε άριστη κατάσταση δημιουργώντας έκπληξη στον επισκέπτη. Το συγκεκριμένο μνημείο εξετάστηκε κατά το παρελθόν να μεταφερθεί σε μουσείο της Αθήνας, δυστυχώς όμως κάτι τέτοιο κατέστη αδύνατο εξαιτίας του μεγάλου όγκου και των διαμέτρων.

Κατά καιρούς τα δυο στρατόπεδα επισκέφτηκαν πολλοί από τους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες που υπηρέτησαν τη θητεία τους Ζάρκο. Περιηγήθηκαν τόσο εντός των στρατοπέδων, όσο και εντός του χωριού φέρνοντας στις μνήμες του αναμνήσεις του παρελθόντος. Τότε που οι πλατείες του χωριού ήταν γεμάτους από νεαρούς στρατιώτες, η Λέσχη Αξιωματικών που φιλοξενούνταν στο κέντρο του χωριού έσφυζε από ζωή, τότε που τα μαγαζιά συντηρούνταν σε ένα σημαντικό βαθμό από τα έσοδα που άφηναν στρατιωτικοί και οπλίτες.

Όλες αυτές οι αναμνήσεις πλέον κρύβονται στα ερείπια των δυο στρατοπέδων που υψώνονται ακόμη και σήμερα ανατολικά και βόρεια του χωριού.