Ευαισθητοποίηση για μια ασθένεια που εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς

Ενημερωτική εκδήλωση στο 1ο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. για το σακχαρώδη διαβήτη και τις συνέπειες στο ανθρώπινο οργανισμό

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης εμφανίζεται όλο ένα και πιο συχνά σε εκατομμύρια ανθρώπους. Μια ασθένεια που προκαλεί τεράστια προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό, αν δεν υπάρχει σωστή και σωστή τήρηση των ιατρικών συμβουλών και της κατάλληλης-αναγκαίας φαρμακευτικής αγωγής. Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση, που χαρακτηρίζεται είτε από ολική έλλειψη ινσουλίνης, λόγω αυτοάνοσης καταστροφής των β-νησιδίων του Langerhans, στο πάγκρεας (τύπος 1) ή από αδυναμία δράσης της ινσουλίνης σε κυτταρικό επίπεδο (τύπος 2). Μπροστά στην ασθένεια κανείς δεν μένει αμέτοχος. Οι περισσότεροι προσπαθούν να ενημερωθούν και να υποβληθούν στις απαραίτητες εξετάσεις.

Στην ευαισθητοποίηση στόχευσε το 1ο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Τρικάλων, μαθητές και καθηγητές του οποίου υποδέχτηκαν στις 14 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη, τον γιατρό κ. Δημήτρη Καραλή, Ενδοκρινολόγο, MD, MSc, PhD, Διδάκτορα Ιατρικής Ε.Κ.Π.Α., Εκτ. Καθηγητή τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας στο Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας. Ο γιατρός ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα, κάνοντας μια σημαντική και πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση στους μαθητές και εκπαιδευτικούς σχετικά με τον Σακχαρώδη Διαβήτη, τους τύπους, τον τρόπο εξέλιξης της νόσου, τους παράγοντες κινδύνου, τα συμπτώματα, τις επιπλοκές, τους τρόπους θεραπείας και την αξία της πρόληψης ενώ απάντησε πρόθυμα πλήθος ερωτήσεων των παρευρισκόμενων.

Στο τέλος της παρουσίασης αρκετοί εκπαιδευτικοί και μαθητές του σχολείου, με τη βοήθεια του γιατρού, πραγματοποίησαν το τεστ μέτρησης σακχάρου με τις γνωστές ταινίες ελέγχου.

Μαθητές και καθηγητές ευχαριστούν θερμά τον κ. Καραλή για την παρουσία του και την συμβολή του στην προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της σχολικής κοινότητας απέναντι σε μία από τις πιο κοινές χρόνιες ασθένειες που εξαπλώνεται ανησυχητικά και αποτελεί σοβαρό πρόβλημα υγείας στον παγκόσμιο πληθυσμό.